Неделя,

Проучване: Няма конспирация, вирусът е естествен

От: Рачо Рачев -
648
Проучване: Няма конспирация, вирусът е естествен
A
A
A

Конспиративните теории не са верни - коронавирусът е с естествен произход, пише "Дейли телеграф", като се позовава на ново проучване, публикувано в САЩ.

Новият коронавирус не е "лабораторно изграден", а е в резултат на естествена еволюция, според изследване, което опровергава конспиративните теории за произхода на заболяването.

Вирусът се появи за първи път в Ухан, Китай, в края на декември и оттогава бързо се разпространи по целия свят. Повече от 200 000 души в около 170 държави по света са инфектирани. Над 8000 души са починали.

Но страховете и дезинформацията ескалираха по време на обявената пандемия. Световната здравна организация предупреди, че светът се бори с "инфодемия", както и с епидемия.

Един от популярните митове е, че вирусът, наречен SARS-CoV-2, е създаден в лаборатория. Но в ново изследване, публикувано в журнала Nature Medicine, учени анализират последователността на генома на коронавируса и са открили силни доказателства, че се е развил естествено, вероятно от прилеп или мравояд.

"Нашият анализ ясно показва, че SARS-CoV-2 не е "лабораторно изграден" или целенасочено манипулиран вирус", се заключава в проучването.

Екипът е анализирал два елемента от протеин, който вирусът използва, за да атакува човешка или животинска клетка. Той е установил, че някои характеристики на протеина са толкова ефективни при закрепване с човешки клетки, че трябва да бъде в резултат на естествен подбор, а не продукт на генно инженерство.

Този резултат е подкрепен от анализ на "гръбнака" или молекулярната структура на вируса.

Ако някой поиска да създаде нов коронавирус патоген, той ще трябва да го конструира от гръбнака на съществуващия вирус, за да предизвика заболяване при човека, пишат изследователите. Гръбнакът на SARS-CoV-2 "съществено се различава" от останалите шест вида коронавирус, които са инфектирали човека.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички