Прототипите на защитни облекла и маски са готови

Първите прототипи на защитни облекла и маски, които ще произвеждаме у нас, ще бъдат представени днес

Прототипите на защитни облекла и маски са готови | StandartNews.com

Първите прототипи на защитни облекла и маски у нас, които трябва да послужат на медицинските специалисти в борбата им срещу разпространението на коронавируса вече са готови. Това става ясно от думите на ръководителя на Националния оперативен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски.

Заради недостигът на предпазни средства правителството проведе среща с представители на българската текстилна индустрия. След срещата стана ясно, че болниците няма да останат без консумативи. Прототипите ще бъдат представени и обсъдени на среща при министъра на икономиката Емил Караниколов днес от 14.00 часа, съобщава Дарик.  Ако бъдат одобрени, тяхното производство ще започне веднага.

Междувременно Българска фирма е информирала, че има 40 000 маски на склад, които Министерство на здравеопазването ще изкупи веднага.

„Личните лекари няма да бъдат оставени на „произвола на съдбата“, увери проф. Мутафчийски.

От своя страна министърът на здравеопазването Кирил Ананиев припомни, че още днес заминава за българо-турската граница, където ще посрещне защитните облекла, договорени от премиера Бойко Борисов при срещата му с Ердоган.

Здравният министър коментира и появилата се в публичното пространство информация, че в Белодробната болница в София има остър недостиг на предпазни средства и увери, че днес ще проведе разговор с директора й. „Имаме инструментариума да преразпределим определени количества“, допълни той.

Националният оперативен щаб е взел решение специалисти от всички университетски клиники в страната, където има работещи вирусологични лаборатории, да преминат обучения, за да започнат да правят тестове за наличие на заболяването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай