Произход на Ковид-19? Засега провал на СЗО

Въпреки намесата и разследването на СЗО

Произход на Ковид-19? Засега провал на СЗО | StandartNews.com

Въпреки посещението в Китай от екип от международни експерти през януари, светът не е по-близо до отговор за произхода на COVID-19 според един от авторите на отворено писмо, призоваващо за ново разследване на пандемията, информира "Ройтерс".

"Към този момент ние не сме по-напреднали в сравнение с преди година", настоя Николай Петровски, експерт по ваксини от университета "Флиндерс" в австралийския град Аделаида и един от 26-те световни експерти, подписали отвореното писмо.

През януари екип от учени, избрани от Световната здравна организация (СЗО), посети болници и изследователски институти в Ухан, централния китайски град, където беше идентифициран за първи път новият коронавирус, в търсене на улики за произхода на COVID-19.

Членовете на екипа също така заявиха, че Китай не е склонен да споделя жизненоважни данни, които биха могли да покажат, че COVID-19 е циркулирал месеци по-рано от първоначално признатото.

"Всички възможности остават на масата и все още не съм видял нито една независима научна информация, която да изключва някоя от тях", отбелязва  Петровски.

"Нуждаем се от отворено съзнание, а ако затворим някои пътища, тъй като те се смятат за твърде чувствителни, това не е начинът, по който действа науката", изтъкна ученият.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай