Професор с тревожна прогноза за мутациите на вируса

Радостина Александрова не изключи удължаване на локдауна

Професор с тревожна прогноза за мутациите на вируса | StandartNews.com

Тревожна прогноза за мутациите на коронавируса направи топ вирусологът проф. Радостина Александрова в интервю за бТВ. „РНК съдържащите вируси мутират много бързо. Те са много пластични. До скоро това беше известно само на специалистите, а сега го вижда целият свят. Ще продължат да се множат още варианти. За сега сме далеч от колективния имунитет“, заяви проф. Александрова. Според нея коронавирусът ще се превърне в заболяване като сезонния грип.

Ситуацията е много динамична. Всичко ще зависи от това как се развива тя. Ако този натиск върху болниците продължава, ще доведе до актуализиране на мерките, каза експертът. Проф. Александрова не изключи удължаване на локдауна.

Тя изрази мнение, че британският вариант на вируса се настанява у нас активно. Като проблем вирусулогът изтъкна темпа на ваксинацията.

„Все още не сме сигурни дали ваксината предотвратява предаването на вируса“, съобщи тя. Въпреки това заяви, че ваксината е най-добрият вариант за борба с COVID-19: „Образувалите антитела успяват да блокират вируса“.

Проф. Александрова информира кога сме най-заразни: „Пикът на заразността е, когато започнем да проявяваме симптоми“. Според нея антителата след ваксинация могат да се проверят след около 3 седмици след поставяне на втората доза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай