Понеделник,

Професор попари надеждите ни за стаден имунитет

От: Рачо Рачев -
Професор попари надеждите ни за стаден имунитет
A
A
A

Осъществяването на практиката на т. нар. стаден имунитет би била един от сигурните начини за справяне с епидемията от коронавируса. Но едва около 5% е стадният имунитет у нас според кардиолога проф. Младен Григоров, което е много под нивата, смятани за достатъчни.

По думите му все още не знаем достатъчно за коронавируса. Той не изключва и човешка намеса в създаването на вируса.

„Не е ясна последователността на патологичните процеси в организма… Кашата от чисто клинична и патофизиологична гледна точка е много голяма. Прави впечатление, че вирусът е много странен, с голямо разпространение, все още ниска смъртност и с много голям срив на икономиката“, допълни проф. Григоров в интервю за БНР.

Според него у нас се е получил принципът на махалото – от едната крайност в другата: „В началото бяхме толкова изплашени, че болниците се бяха изпразнили от пациенти с други заболявания с много по-голяма смъртност. Получи се психопандемия. Сега изведнъж – едно голямо успокоение, тържества, целувки, прегръдки, мачове, дискотеки“.

За кардиолога е от значение процентът на починалите пациенти и на тези, които карат тежко заболяването. Според него този процент е нисък на фона на световната статистика.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички