Проф. Витанов с добра и лоша новина за ковида

Ноември ще е най-критичен, каза математикът

Проф. Витанов с добра и лоша новина за ковида | StandartNews.com

„Не ни чакат добри дни напред, какво ще рече Долината на плача - достигнахме пиковите стойности на тази пандемия, това ще рече. Преди време бях гост, когато прогнозирах вторичния пик, и вие ме попитахте колко е като число, тогава Ви казах, че свят ще ви се завие.“

Това заяви математикът проф. Николай Витанов в по bTV.

В момента сме в пика ако трябва да кажа добра новина, последните числа, които излизат в компютъра, са малко по-добри. Това което се вижда е, че в повечето области има леко намаление на този параметър, за дифузното разпространение на заразата.

Например в Монтана в момента тенденцията е 120 и е нагоре, каза математикът.

И добави, че отново критиките валят: „Критиките идват и от председатели на инициативни комитети, каквото и число да кажа".

“Мерките, когато ги усетим, дали действат, тогава  ще излезем от Долината на плача. Въпросът е дали действат. Ако действат, значи трябва да минат 10-12 дни и ще се усети. Те са влезли в сила миналата седмица, значи след 6 дни ще се усети. Това, което е сега като положение, трябва да се запази през следващите няколко дена, каза той.

Аз имам една друга карта на 14 дневната заболеваемост, която вижда се, голяма част не е тъмночервена, вижда се, че София е паднала, Пловдив още не е паднал, но има мегдан този много тъмен цвят да се увеличава, и той ще се увеличава, прогнозира проф. Витанов. 

Относно това дали ще стигнем заболеваемост 1000 на 100 хиляди души следващата седмица, ако мерките нямат ефект, ще стигнем това число, дали това ще доведе до локдаун, това значи, да не може да излизате, според мен до такова нещо няма да се стигне.

Правителството тръгна правилно да въведе, зелен сертификат, ограничения само за хора без такъв, така се упражнява контрол на заболеваемостта, но такова нещо като локдаун  няма да се случи.

Здравната система е в състояние на психическо натоварване, кадри няма, легла няма, ако не се разкрият, няма да има. Същото е и в интензивните отделения. Стигнали сме прага там, те са пълни. Ние може да стигнем 9000 човека, които имат нужда от помощ и 1000 души за интензивно отделение, но те няма да стигнат дотам, защото няма легла.

Събирането на много хора на едно място подпомага развитието на пандемията, това са училища, университети, детски градини и това се вижда. За това аз не бих ги върнал в следващите 2 седмици децата в клас, защото тези седмици ще са неприятни от епидемиологична гледна точка. Там може да се разнесе заболеваемостта, но това си е мое мнение и не давам съвет на никой, обясни експертът.

Относно това как се развива тази вълна, той беше категоричен: Тази вълна  се развива като продължителност по-бавно, но се очакваше това, този вариант е по-заразен, но той се очаква и по-трудно да се оттегли и зависи дали мерките ще сработят.

Най-критичен ще е ноември. Другата седмица ние ще видим 6 цифреното число в броя на заразените, завърши проф. Витанов.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай