Проф. Кожухарова: Пикът на вълната предстои тази седмица

Повече от 10 000 болни е границата, която нашата здравна система не може да поеме, каза съветникът на здравния министър

Проф. Кожухарова: Пикът на вълната предстои тази седмица | StandartNews.com

Имаме нужда от зелени сертификати, докато постигнем нормален ваксинационен обхват. За това настоя съветникът на здравния министър проф. Мира Кожухарова в ефира на БНТ.

По думите ѝ зеленият сертификат беше въведен навреме и цели да ограничи разпространението на вируса сред хората, Тя поясни, че много често започвала да чува как може да се въвежда зелен сертификат като има 20% ваксинирани в страната. Според проф. Кожухарова лесно би се видяло, че това твърдение противоречи на нормалната човешка логика. 

 Проф. Кожухарова уточни, че зеленият сертификат няма смисъл в страните, в които има много голям обхват на ваксинираните. Тя предупреди, че четвъртата вълна е най-високата в България в момента. Въвеждането на зеления сертификат съдейства за увеличаването на ваксинацията, каза проф. Кожухарова и добави, че заповедта за сертификата не е въведена със закъснение. 

Проф. Кожухарова отсече, че ваксините не са икони и няма нужда хората да вярват в тях.  По отношение на големия въпрос дали ще бъде въведен национален и тотален локдаун, проф. Кожухарова допълни, че след анализ на резултатите от проведения локдаун, това е една мярка за момента, когато стане много лошо. Локдаунът не разрешава проблема, а проблемът може да бъде разрешен чрез ваксинацията. Ако това е последната вълна – добре, но няма да е последната, категорична бе проф. Кожухарова. 

Тя посочи, че локдаун на практика вече е въведен и ако се прочете заповедта на министъра Стойчо Кацаров от 1 до 20 точка в него пише „забранява се, спира се“, но има възможност да не се забранява и да не се спира, ако всички са безопасни, ваксинирани, преболедували или ваксинирани. 

 По-голямото затягане означава да се премахне точка 31 от заповедта на служебния здравен министър, в която е възможно да се ползват сертификати. Тогава после ще трябва да стоим всички. Надявам се да не се случи, но на практика е възможно, подчерта проф. Кожухарова. Тя подчерта, че всичко ще спре тогава, когато болниците не могат да осигурят необходимите грижи.

Повече от 10 000 болни е границата, която нашата здравна система не може да поеме, призна проф. Кожухарова. Според нея, ако не ограничим броя на болните хора и на заетите интензивните легла, вървим към тотален локдаун. 

По отношение на тестването на учениците в училище, за да се върнат отново, проф. Кожухарова уточни, че това, което Министерство на здравеопазването може да направи с тестовете, го прави. Такива тестове по света се прилагат доста широко, като се възприемат доста забавно от малките деца Тестовете са абсолютно безопасни, като те трябва да дадат слюнка върху хартиено пликче. Няма страшно в това, увери тя. Според нея през тази седмица децата не трябва да се връщат в училище. защото предстои да стигнем най-високият връх в разпространението на пандемията. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай