Предпазна маска засича коронавируса

Експерти са създали специална "система за наблюдение"

Предпазна маска засича коронавируса | StandartNews.com

Учени от Сингапур са разработили специална сензорна система, способна да открива симптоми на инфекция от COVID-19. Тя може да бъде вградена във всяка маска, съобщава „Стрейтс Таймс“.

Експертите са създали специална "система за наблюдение", чиито сензори позволяват събирането на данни за телесната температура, насищането на кръвта с кислород, кръвното налягане и сърдечния ритъм. Въз основа на тези показатели може да се заключи дали има инфекцията с коронавирус, предаде Нова тв.

„Видяхме, че когато пациентите с COVID-19 са в изолационни отделения, медицинските работници трябва да влизат там, за да отчитат температурата и показанията за насищане на кръвта на всеки 30 минути... Така че се чудехме дали е възможно да се помогне на работещите, които са в челните редици на борбата срещу коронавируса и да намалим рисковете, пред които са изправени“, каза пред вестника професорът и изпълнителен директор на Института за изследване на материали и инженерство Ло Сян Цзюн.

Системата се състои от сензори, покрити с полимерен материал, от който се правят детски играчки. Според учените той е гъвкав и водоустойчив. Той също така има вграден Bluetooth предавател на сигнал, с който можете да изпращате данни към приложение за смартфон в реално време.

Според професора цялата тази система може да бъде вшита в маска за многократна или за еднократна употреба в частта, която покрива бузите. На теория маската, снабдена с чипове, може да се измие и използва повторно.

Също така, „интелигентните маски“ могат да се използват в болниците за дистанционно наблюдение на показателите на пациентите с COVID-19.

Изследователите планират да проведат клинични изпитания на своята система към края на септември с надеждата да я пуснат на пазара в бъдеще. Изработването на една система в лаборатория струва около 36,5 щатски долара, но ако започне масово производство, една такава маска ще струва 14,6 долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай