Вторник,

Предпазна маска засича коронавируса

От: Рачо Рачев -
207
Предпазна маска засича коронавируса
A
A
A

Учени от Сингапур са разработили специална сензорна система, способна да открива симптоми на инфекция от COVID-19. Тя може да бъде вградена във всяка маска, съобщава „Стрейтс Таймс“.

Експертите са създали специална "система за наблюдение", чиито сензори позволяват събирането на данни за телесната температура, насищането на кръвта с кислород, кръвното налягане и сърдечния ритъм. Въз основа на тези показатели може да се заключи дали има инфекцията с коронавирус, предаде Нова тв.

„Видяхме, че когато пациентите с COVID-19 са в изолационни отделения, медицинските работници трябва да влизат там, за да отчитат температурата и показанията за насищане на кръвта на всеки 30 минути... Така че се чудехме дали е възможно да се помогне на работещите, които са в челните редици на борбата срещу коронавируса и да намалим рисковете, пред които са изправени“, каза пред вестника професорът и изпълнителен директор на Института за изследване на материали и инженерство Ло Сян Цзюн.

Системата се състои от сензори, покрити с полимерен материал, от който се правят детски играчки. Според учените той е гъвкав и водоустойчив. Той също така има вграден Bluetooth предавател на сигнал, с който можете да изпращате данни към приложение за смартфон в реално време.

Според професора цялата тази система може да бъде вшита в маска за многократна или за еднократна употреба в частта, която покрива бузите. На теория маската, снабдена с чипове, може да се измие и използва повторно.

Също така, „интелигентните маски“ могат да се използват в болниците за дистанционно наблюдение на показателите на пациентите с COVID-19.

Изследователите планират да проведат клинични изпитания на своята система към края на септември с надеждата да я пуснат на пазара в бъдеще. Изработването на една система в лаборатория струва около 36,5 щатски долара, но ако започне масово производство, една такава маска ще струва 14,6 долара.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички