Преболедувалите Ковид-19 да не се плашат от новия щам

Заразяването зависи и от генофонда на отделните етноси, казва доц. Андрей Чорбанов

Преболедувалите Ковид-19 да не се плашат от новия щам | StandartNews.com
  • Заразяването зависи и от генофонда на отделните етноси, казва доц. Андрей Чорбанов

- Доц. Чорбанов, за новия щам на Ковид-19 се изнесоха много страховити информации - колко по-заразен и по-патогенен е той...
- Относно това колко по-заразен е новият щам, за момента ние имаме информация само от Великобритания. Все още няма данни за другите държави. А имайте предвид, че по какъв начин вирусът мутира и става по-заразен за определени етноси, зависи и от генофонда. Ние сме европейци, но не сме еднакви по отношение на своите гени. Затова и няма стопроцентова сигурност, че той ще дойде у нас под същата форма. Основното при новия щам е свързано с това, че протеинът, който се адаптира към рецепторите на организма, е нов. Той се адаптира към всички специални рецептори, но при различните етноси те се намират на различни места.
- Хората, които имат антитела или са ваксинирани, могат ли да бъдат сигурни, че няма да се разболеят от новия щам?
- Мутациите при този вирус са малки, затова можем да кажем, че всички, които са преболедували Ковид-19, няма да се разболеят от новата разновидност. Що се отнася до ваксините, те все още са нови и засега не може да се каже дали гарантират такава защита.
- Вие работите върху българската ваксина. Докъде стигнахте?
- Към момента чакаме разрешение да започнем изпитания с животни, които ще правим в лаборатория в Шанхай. Вече сме готови за този етап.
- Защо в Шанхай?
- Защото в България няма лаборатория, при която могат да бъдат изследвани такива високи вирусни концентрации. Когато става дума за зараза, пробите се вземат с PCR-тест, но там концентрацията на вируса е доста по-малка и не толкова опасна. Когато става дума да работим със силно концентрирани вируси, учените, които се занимават с това, поемат в пъти по-висок риск, отколкото лекарите на първа линия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай