Пълен локдаун няма да помогне срещу COVID-19

Пандемията няма да свърши, докато всички не се заразим

Пълен локдаун няма да помогне срещу COVID-19 | StandartNews.com

„Досегашният опит показва, че пълният локдаун не спира разпространението на COVID-19, а го отлага. Докато всички хора не минат през вируса, пандемията няма да свърши", заяви пред Нова телевизия имунологът проф. Андрей Чорбанов.

По думите му не знаем какъв е истинският процент на хората, изкарали коронавируса, защото голяма част от тях са безсимптомни.

Според него паниката също оказва влияние на броя хора, които се тестват „Психологическият характер прави хаоса по-голям. Огромен брой хора, които са клинично здрави, отиват да се тестват от страх. Ако зависи от мен, бих спрял масовото тестване, а ще изследвам само тези със симптоми", каза проф. Чорбанов.

Той коментира и факта, че България мина Италия по най-много починали от COVID-19 за ден. „Ние сме с повече хронични заболявания, живеем по-нездравословен живот. Затова имаме толкова смъртни случаи", смята професорът.

Според него не може да се разчита на лична отговорност за това, че болните са карантинират. „Хората се притесняват да не останат без работа и нарушават забраната, когато нямат симптоми, но са положителни. РЗИ не успява да провери всички", каза още имунологът.

Проф. Чорбанов коментира и темата с ваксините. „Плазмата не е панацея. Ваксината ще бъде панацея, но за следващата пандемия. Сега никой не проверява защитата на ваксината, а само дали има странични ефекти”, поясни проф. Чорбанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай