Пфайзер с лоши новини за ковид, готви ваксина за деца от 2 до 16 г.

Според компанията краят на пандемията няма да е през 2022 г.

Пфайзер с лоши новини за ковид, готви ваксина за деца от 2 до 16 г. | StandartNews.com

Американската фармацевтична компания Pfizer прогнозира, че пандемията от коронавирус може да продължи до 2023 г. и обяви планове за разработване на програма на ваксинация с три дози за деца на възраст от 2 до 16 години, съобщава Reuters.

Компанията направи изявление на фона на новите ограничения в европейските страни. Същевременно проучване предупреди, че бързо разпространяващият се нов вариант на коронавируса „Омикрон“ е пет пъти по-заразен за хората в сравнение с неговия предшественик „Делта“.

 Ръководителите на Pfizer заявиха, че компанията вярва, че до 2024 г. коронавирусът трябва да бъде ендемичен по целия свят, което означава, че вече няма да има пандемия. „COVID-19 ще премине в ендемично състояние до 2024 г.“

Преди появата на „Омикрон“, главният лекар на САЩ Антъни Фаучи прогнозира, че пандемията ще приключи през 2022 г. – или поне в страната му.

Обявявайки планове за разработване на режим с три дози за деца на възраст от 2 до 16 години, главният научен директор Микаел Долстен каза на конферентен разговор, че резултатите от три дози сред хора на възраст над 16 години показват, че подходът предлага по-голяма защита.

„Затова решихме да модифицираме всяко от педиатричните проучвания, за да включим трета доза към серията и да потърсим лиценз за серия с три дози, а не за такава с две дози, както първоначално се очакваше“, казаха от компанията.

Pfizer разработи своята ваксина срещу коронавируса заедно с германската компания BioNTech SE. Сега разработват версия на своята ваксина, пригодена за борба с варианта „Омикрон“. Очакват да започнат клинично изпитване на актуализираната ваксина през януари.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай