Пфайзер каза кога идва ваксината срещу Омикрон

Препаратът ще бъде ефикасен и срещу другите познати варианти на COVID-19

Пфайзер каза кога идва ваксината срещу Омикрон | StandartNews.com

Ваксината срещу варианта "Омикрон", разработена от компанията "Пфайзер", ще бъде готова през март, обяви генералният директор на фирмата Албърт Бурла в интервю за Си Ен Би Си, информира БТА.

Той обясни, че вече е започнало производството на дози от препарата, макар че е рисково. Бурла каза също, че ваксината ще бъде ефикасна и срещу другите познати варианти на COVID-19.

Според него засега не е ясно дали има необходимост от препарат, адаптиран специално за "Омикрон", но "Пфайзер" ще подготви определено количество дози предварително заради запитвания от държави.

"Надяваме се, че можем да постигнем нещо по-ефективно по отношение на защитата срещу инфекции, тъй като предпазването от хоспитализация и тежко преболедуване, които сегашните препарати осигуряват, е на приемливо ниво, но при условие, например, че е поставена трета доза", обясни изпълнителният директор на "Пфайзер".

През декември д-р Антъни Фаучи, главният експерт по инфекциозни болести в САЩ, заяви, че няма необходимост от специално адаптиран за "Омикрон" препарат, тъй като използваните в момента "бустерни дози прекрасно се справят".

Шефът на компанията "Модерна" Стефан Бансел заяви по-рано днес пред Си Ен Би Си, че техният препарат, адаптиран за варианта "Омикрон", ще бъде готов през есента. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай