Понеделник,

Петков с категорична позиция за мерките срещу коронавируса

От: Стандарт Нюз, кадър БНТ -
1510
Петков с категорична позиция за мерките срещу коронавируса
A
A
A

"Няма и не се предвижда ограничение за затваряне на бизнеси, не се предвижда изискване за ковид сертификати в страната и няма предвиждане за ограничения в движението. Искам да успокоя абсолютно всички, че следим ситуацията много внимателно, но данните показват, че българите могат да имат едно спокойно лято." Това заяви на нарочен брифинг министър-председателят в оставка Кирил Петков.

След среща в Министерския съвет той, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и представители на здравните власти говориха пред медиите.

Взето е решение, че тази седмица ще се актуализира Планът за справяне с пандемията на база на измененията на Закона за здравето, каза Кирил Петков.

"Изисках да има ясна предвидимост. Имаме шест етапа, базирани отново на заетост на болничните легла и интензивните легла и общи епидемични показатели. Данните в момента показват, че по голямата част от страната се намира на етап 0, с няколко области в етап 1", допълни премиерът.

Няма никаква революционна промяна в плана. Основната причина да се наложи да се приеме нов план е ангажиментът по променения Закон за здравето, че такъв трябва да има, за да може министърът на здравеопазването, а и Министерския съвет при необходимост да въвежда различни противоепидемични мерки, обясни доц. Ангел Кунчев.

"Потвърждавам това, което каза премиерът, че към момента продължава ръстът на заболяванията, но той е много далече от тези пикови стойности, които имахме само преди няколко месеца. Днес например броят на случаите е със 118 по-малко от вчера. Има минимално намаляване и на броя на хората приети в интензивни легла. Както и в другите страни в Европа, така и у нас увеличаването на случаите ще продължи, но ако това не води до по-тежко протичане, не води до натоварване на здравната система, не поставя под риск живота и здравето на пациентите, разбира се, ще се справим с тази ситуация", допълни главният държавен здравен инспектор.

Прогнози докога ще е така и какви нива ще се стигнат е много рисково да се правят, смята доц. Кунчев. Експертите считат, че вероятно пикът ще е през август, след което ще започне постепенно нормализиране.

"А дали ще има нова вълна, с какъв вариант, с какъв щам, наесен това вече никой в света не може да предвиди. Има различни спекулации", каза още Ангел Кунчев.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички