Петков с категорична позиция за мерките срещу коронавируса

Взето е решение, че тази седмица ще се актуализира Планът за справяне с пандемията

Петков с категорична позиция за мерките срещу коронавируса | StandartNews.com

"Няма и не се предвижда ограничение за затваряне на бизнеси, не се предвижда изискване за ковид сертификати в страната и няма предвиждане за ограничения в движението. Искам да успокоя абсолютно всички, че следим ситуацията много внимателно, но данните показват, че българите могат да имат едно спокойно лято." Това заяви на нарочен брифинг министър-председателят в оставка Кирил Петков.

След среща в Министерския съвет той, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и представители на здравните власти говориха пред медиите.

Взето е решение, че тази седмица ще се актуализира Планът за справяне с пандемията на база на измененията на Закона за здравето, каза Кирил Петков.

"Изисках да има ясна предвидимост. Имаме шест етапа, базирани отново на заетост на болничните легла и интензивните легла и общи епидемични показатели. Данните в момента показват, че по голямата част от страната се намира на етап 0, с няколко области в етап 1", допълни премиерът.

Няма никаква революционна промяна в плана. Основната причина да се наложи да се приеме нов план е ангажиментът по променения Закон за здравето, че такъв трябва да има, за да може министърът на здравеопазването, а и Министерския съвет при необходимост да въвежда различни противоепидемични мерки, обясни доц. Ангел Кунчев.

"Потвърждавам това, което каза премиерът, че към момента продължава ръстът на заболяванията, но той е много далече от тези пикови стойности, които имахме само преди няколко месеца. Днес например броят на случаите е със 118 по-малко от вчера. Има минимално намаляване и на броя на хората приети в интензивни легла. Както и в другите страни в Европа, така и у нас увеличаването на случаите ще продължи, но ако това не води до по-тежко протичане, не води до натоварване на здравната система, не поставя под риск живота и здравето на пациентите, разбира се, ще се справим с тази ситуация", допълни главният държавен здравен инспектор.

Прогнози докога ще е така и какви нива ще се стигнат е много рисково да се правят, смята доц. Кунчев. Експертите считат, че вероятно пикът ще е през август, след което ще започне постепенно нормализиране.

"А дали ще има нова вълна, с какъв вариант, с какъв щам, наесен това вече никой в света не може да предвиди. Има различни спекулации", каза още Ангел Кунчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай