Пенчев: Пред колапс сме, не знам ще стигнат ли 10 дни

Ежедневно има заплахи към експертите ни, слава Богу, че не са набили някого, каза шефът на РЗИ

Пенчев: Пред колапс сме, не знам ще стигнат ли 10 дни | StandartNews.com

Родителите трябва да се подготвят за отглеждането на малките деца, ресторантьорите трябва да си изразходват продуктите, но това не означава, че от четвъртък до понеделник не трябва да се спазват противоепидемичните мерки. Положението продължава да е зле, Здравната система в София е пред колапс, ако продължи този брой на хоспитализациите. Натискът е огромен. Това заяви пред БНТ  Данчо Пенчев, началник на РЗИ- София.

Уви, вирусът е доста агресивен и се връща с нова сила, призна той. Всяка една мярка, която въвеждаме, независимо в София, или в цялата страна, от нея се очаква някакъв ефект в някакъв срок. Да кажа коя ще е най-тежка за софиянци, не бих могъл, тъй като мерките, които въвеждаме от утре, ще засягат хората по различен начин, подчерта той.

Той коментира и заканата на някои заведения да продължат да работят, въпреки затварянето. „Това, което виждаме, е определена реклама на заведение. При проверката се установява, че заведението не работи“, посочи той.

Според Пенчев не може да се каже дали локдаунът от 10 дни ще е достатъчен. „Не може да гарантираме, че в рамките на 10 дни ще се спре разпространението на вирусите. Трябва да запазим поне нивото, което имаме в момента, а не да вървим нагоре“, заяви още той.

„Бяхме в хипотезата на един по-оптимистичен вариант. Уви, той не се сбъдна, затова се наложи да бъдат взети тези мерки. Аз апелирам да се спазват тези мерки“, призова шефът на РЗИ .

„Ако тенденцията на хоспитализация в София се запази, до няколко дни ще сме в колапс. Персоналът е константна величина. Той не може да поеме повече от поставените му задачи. Той е на ръба, няма как да обслужва повече болнични лица“, алармира шефът на столичното РЗИ.

Той отчете, че в момента заетостта на леглата е почти 90%. „80 и, но данните са от вчера. Говорих с шефовете на болници. Единият казва аз имам 8 легла – 4 за интензивни и 4 за неусложнени. Друг казва, че въобще няма легла“, посочи той.

В София са глобени 219 човека за неносене на маски.„300 лв. е минималната глоба. Това са хора, които се опитват да са бунтари в своето поведение и не пазят себе си и другите. Но точно тези хора, когато се разболеят, се оплакват, че не са били обслужвани. Като цяло софиянецът спазва мерките", обясни той.

Ежедневно има заплахи към експертите ни, слава богу, че не са набили някого, каза още д-р Пенчев.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай