Парче плат вместо маска срещу коронавирус

Опасността да се заразиш на открито са минимална, ако не си сред тълпа, каза проф. Тодор Кантарджиев

Парче плат вместо маска срещу коронавирус | StandartNews.com

Парче плат от три слоя или обикновения шал върши същия ефект като предпазната маска. Това коментира директорът на центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, заместник-председател на кризисния щаб към МС в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по Канал 3. Повод бе истерията около недостига на предпазни маски

 „Опасността да се заразиш на открито са минимална, ако не си сред тълпа. Вирусът е в дихателната система. Той започва с потичане от бистър секрет от носа. На втория ден се усеща тежест в гърдите и затруднение при дишане", каза Кантарджиев.

По повод паниката, обхванала хората в последните дни професорът заяви: "Хората не вярват, четат само заглавията по сайтовете и се поддават на манипулации. Преболедувалите от коронавирус изграждат имунитет. Това дава надежда, че скоро ще се изработи ваксина.".

Тодор Кантарджиев още веднъж заяви, че няма лабораторно потвърден случай на коронавирус COVID-19. В близките дни може би ще има, защото вече в доста страни го има. Но това не е чак толкова страшно, каза експертът. Това е една инфекция, която съпътства грипния вирус. Болните от грип са милиони, допълни той и заяви, че в световен мащаб смъртните случаи от новия вирус са над 2900, повечето от които в Китай. За сравнение, от обикновен грип всяка година умират милиони хора. За обикновения грип има ваксина и хората могат да се предпазят, но, уви, с голям зор се ваксинирали едва 4% от българите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай