Сряда,

Паразитолог: Епидемията все още е под контрол

От: Рачо Рачев -
Паразитолог: Епидемията все още е под контрол
A
A
A

В никакъв случай не може да се говори за втора вълна на COVID-19. Нормално е кривата да има известен вълнообразен характер. Втора вълна очакваме да има през есента-зимата, след по-значително намаление на случаите през лятото, заяви пред БНТ заместник-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Епидемията все още е под контрол. Увеличение има, но то се наблюдава не само в нашата страна, но и в съседни държави. За нашата страна този брой случаи не е много голям, посочи проф. Ива Христова.

Все още е клъстерно разпространението, но с известно преминаване в дифузно разпространение. Това наложи известно затягане на мерките. Въпрос на време е да се види доколко тези мерки ще сработят, за да се предприемат евентуално и други мерки, заяви тя.

Безсимптомното носителство на вируса е свързано с добра имунна система. Имунната система е по-силна при децата, при младите хора, при хората без съпътстващи заболявания, коментира зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Вирусът бавно, но славно намалява своята вирулентност. Промени се и начинът на търсене, научихме се да търсим заразените, каза още проф. Ива Христова.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички