Отменят командировки заради коронавируса

Шефове на компании информират, че вече са накарали служители да работят дистанционно

Отменят командировки заради коронавируса | StandartNews.com

Големите фирми у нас отменят командировките. Компаниите карат служителите си да ползват конферентни разговори чрез чат приложения и електронната си поща, вместо да пътуват.

ВИЖ ОЩЕ: Не спазвате карантината – 1 г затвор

Освен това браншовите организации съветват членовете си, ако се налагат командировки, те да бъдат подложени на задълбочена оценка на риска, съобщи „Монитор”.

ВИЖ ОЩЕ: 10 безценни съвета как да се спасим от коронавируса

Сред препоръките са и, където е възможно, преминаване на домашен режим на работа, за да се намалят струпванията на хора на едно място. Шефове на компании информират, че вече са накарали служители да работят у дома, за да тестват информационните системи и достъпа от разстояние до вътрешните мрежи.

ВИЖ ОЩЕ: Коронавирус! Ръкавици за светофари и асансьори

Фирмите да проведат извънреден инструктаж по ЗБУТ и да приложат допълнителни хигиенни изисквания, съветват от Българската стопанска камара. „При необходимост може да създадат и кризисен щаб към предприятието, да разработят антикризисен план, който да бъде приложен в случай на настъпване на кризисно събитие“, кометира главният секретар на работодателската организация Добри Митев пред „Монитор”.

ВИЖ ОЩЕ: Пораженията от коронавируса са за цял живот

Работодателите със служители, пътували в засегнати райони със или без известен контакт с човек, заразен от COVID-19, трябва незабавно да ги пренасочат към общопрактикуващ лекар, преди връщането им на работното място, да потвърдят точното място на пътуване, и да проследят състоянието им в рамките на 14 дни след завръщането в случай на назначена карантина.

ВИЖ ОЩЕ: Правителството с извънредни мерки заради коронавируса

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай