Откриваме инфекцията, преди температурата да се повиши

Търсят ни за съдействие и от други държави, казва Ник Леви

Откриваме инфекцията, преди температурата да се повиши | StandartNews.com
  • Търсят ни за съдействие и от други държави, казва Ник Леви

ЕТО КАКВО КАЗВА В ИНТЕРВЮ ЗА ВЕСТНИК СТАНДАРТ

- Доктор Леви, Вие сте част от екипа, който се занимава със създаването на новия специализиран софтуер, чрез който мобилните ни телефони могат да следят здравословното ни състояние и възникването на инфекция. Какво представлява той?
- По-голямата част от екипа е в България и се състои от учени, IT-специалисти и лекари. Аз участвам в него в качеството си на лекар, който от 25 години практикува в Сан Франциско. Още преди месец, когато ми споделиха за идеята си се съгласих да се присъединя към екипа, тъй като това беше и за момента си остава единственото смислено нещо в борбата с коронавируса. Фактически екипът създаде алгоритъм, който засича промени в организма и улавя наличието на инфекция, стадии, усложнения и динамика на развитие. В условията на пандемия това може да ни даде и цялостен мониторинг на заболеваемостта. Ако Вие минавате през камера на летището, тя ще измери температурата Ви само веднъж, при преминаването. Ако сте в първите дни от заразяването, няма да се отчете нищо. Докато с новото приложение обаче следите цялостното състояние на организма, разбирате колко различни са нещата. Защото сега големият проблем е как да открием болните. Но истинският проблем е какво правим след това. Може да има пациенти без симптоми, които са носители на заболяването и могат да заразят други.
Приложението дава възможности и за контрол на хора, които са подведени под карантинен режим. Дава се възможност и за мониторинг на хода на заболяването - стадий и евентуални усложнения. Хората могат да проверяват ежедневно здравния си статус, което е по-надеждно от евтините бързи тестове. Софтуерът дава възможност и за подаване на сигнал до правителствени служби при засичане на потенциално болен или преносител на заболяването.
- Какви други възможности дава приложението?
- При отиване на лекар или при спешни пациенти може да бъде направен такъв анализ, за да се прецени накъде да бъдат насочени. Същото може и да се използва, когато детето отива на детска градина или училище. Аз като лекар например бих могъл да проследя дали пациентът има инфекция и може ли да бъде лекуван. Приложението може да заинтересува и ветеринарните и стоматологични клиники, за да се проследи дали някой от пациентите им се разболява. Защото то не е специализирано само за коронавирус, а тества всякакъв вид изменения в организма.
- Как се прилага?
- Използва се смартфонът, като на него се инсталират въпросните термални камери. Едно от най-положителните неща е, че приложението се грижи и за профилактиката, а всички знаем, че тя е по-важна от лечението. Стана така, че с нас се свързаха от други страни в Европа, преди да успеем да направим контакт в България.
- Как се справя САЩ с икономическите мерки срещу коронавируса?
- В Сан Франциско се справиха по-добре, въпреки че при нас беше първото огнище. Но веднага се взеха ограничителни мерки, за разлика от Ню Йорк, където бе пикът. По отношение на икономическите буфери - компенсираха ни с по 1200 долара на месец, но въпреки че това на много хора звучи сериозно, не е нищо, когато имаш да плащаш наем за офис или кабинет от 18 000 долара. Хората разбират, че има проблем, и банките веднага ни уведомиха - следващите три месеца може да не плащате ипотека, телефон и интернет може да не се плащат в рамките на един месец и няма да ви ги спрат. Но няма закон, който да ми позволи да не плащам наем, затова и преговарям с наемодателя си.
Хората спазват мерките, но имат възможност да тичат, да спортуват - естествено, на разстояние един от друг. Можем да ходим в парковете пеша или с колело, аз лично всеки ден го правя. Хората, които спортуват, стават по-здрави, затова и се учудих, че в България разходките в паркове и планини не са позволени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай