Петък,

Учени не отричат К-19 да е пуснат от лаборатория

От: Мартина Суботинова -
437
Учени не отричат К-19 да е пуснат от лаборатория
A
A
A

"Произходът на новия коронавирус все още е неясен и теорията, че той е причинен от изтичане на лаборатория трябва да се възприеме сериозно, докато не се проведе строго разследване, ръководено от данни, което доказва, че е погрешно", коментира група водещи учени, цитирани от Ройтерс.

Ковид-19, който се появи в Китай в края на 2019 г., уби над 3,3 млн. души и струва на света трилиони долари загубени доходи, както и сериозни нарушения в нормалния живот на хората.

"Все още са необходими повече разследвания, за да се определи произходът на пандемията“, казват от групата от 18 учени, сред които са Равиндра Гупта, клиничен микробиолог от университета в Кеймбридж, Джеси Блум, който изучава еволюцията на вирусите в Центъра за изследване на рака Фред Хътчинсън, Дейвид Релман, професор по микробиология в Станфорд.

"Теориите за случайно освобождаване от лаборатория и зоонозното разпространение остават жизнеспособни", подчертават учените в писмо до списание "Science".

Авторите на писмото твърдят, че разследването на Световната здравна организация (СЗО) за произхода на вируса не е направило "балансирано съображение" на теорията, че той може да е произлязъл от лабораторен инцидент, пише investor.bg.

В заключителния си доклад, написан съвместно с китайски учени, ръководен от СЗО екип, който прекара четири седмици в района на Ухан през януари и февруари, казва, че вирусът вероятно е бил предаден от прилепи на хора чрез друго животно, и че изтичането от лаборатория е изключително малко вероятно като причина.

Има безброй различни идеи за произхода на вируса, включително поредица от конспиративни теории.

"Трябва да приемаме сериозно хипотезите както за естествените, така и за лабораторните ефекти, докато не разполагаме с достатъчно данни“, отбелязват учените и добавят, че трябва да се проведе интелектуално строго и безпристрастно разследване.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички