Оръжие. Как отрова може да ликвидира вируса

Става въпрос за опасни гъбични плесени

Оръжие. Как отрова може да ликвидира вируса | StandartNews.com

Гъбичните плесени от рода Aspergillus съдържат вещества, които могат да спрат размножаването и функционирането на SARS-CoV-2.

До този извод е стигнала група учени от Южноуралския държавен университет (SUSU), Федералния селски университет на Пернамбуко в Бразилия, индийските университети в Амити и Делхи и Университета на Квазулу-Натал в Южна Африка, пише ТАСС, позовавайки се на вестник „Известия“.

"Проучихме плесени Aspergillus, които са естествен продукт. Това са същите гъбички, които причиняват увреждане на белите дробове. Няма обаче шанс за микоза при използване на лекарството.

Това са нискомолекулни съединения, току-що изолирани от плесен. Те не могат да се възпроизвеждат", посочва ръководителят на Научноизследователската лаборатория за компютърно моделиране на лекарства на ЮГУ Владимир Потьомкин.

Както обясни ученият, молекулярният механизъм на действие на веществата от гъбите Aspergillus се крие във факта, че лекарството образува комплекс с протеаза и РНК репликаза, която е отговорна за размножаване и адаптиране към тялото на гостоприемника.

След това блокира тяхната активност. Изследваните съединения могат да се борят с вирусите, но в малки дози те нямат желания ефект, съобщават учените пред вестника. Вече е изчислена и необходимата концентрация на веществото за борба с SARS-CoV-2. Сега това ще бъде тествано в университета в Делхи, т.е. върху ензимни култури in vitro.

В университета в Пернамбуко пък учените ще разгледат ефектите на концентрираните вещества върху заразените животни. "Веднага след като бъдат получени окончателните резултати от тези проучвания, нашият екип е готов да започне модифициране на предвидените лекарства.

В края на краищата, дори съществуващото лекарство за COVID-19 може да бъде заменено с по-активно, по-малко токсично и с по-кратка продължителност на действие", обясни Потьомкин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай