Опасна смъртност при Омикрон, какво е сравнението с грипа

Маски трябва да се носят на местата, където няма проветряване и дистанция

Опасна смъртност при Омикрон, какво е сравнението с грипа | StandartNews.com

Нивото на смъртност при Омикрон все още не е много ниска, т.е. ниска е, но не е изчезнала. От друга страна умиращите от Ковид-19 в момента са по-малко от тези, чиито живот отнема грипът. Това стана ясно от думите на доц. Любомира Николаева-Гломб, вирусолог от Националния център по заразни и паразитни болести.

„Вариантът, който в момента преобладава, предизвиква по-малко смърт, но това не означава никаква смърт. Затова всякакъв вид мерки биха били добре дошли. Вирусът, че ще мине - ще мине, но някои ще станат жертва”, заяви тя пред Нова телевизия.

Доцент Гломб допълни, че маски трябва да се носят на местата, където няма проветряване и дистанция. По думите й в момента един човек с Ковид-19 заразява 18 други, ако са без никакъв имунитет. 

Относно сигурността на ваксините тя обясни, че човек с поставена втора доза през май е много по-предпазен от някой, имунизиран с трета доза през ноември.

„Двете фирми които произвеждат ваксини, базирани на информационната РНК, представиха свои клинични проучвания за такава, която да е адаптирана към Омикрон. Вероятно тя ще бъде налична през септември”, поясни доц. Гломб.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай