Официално: СЗО пуска Астра Зенека

Даде разрешение за използване на ваксината

Официално: СЗО пуска Астра Зенека | StandartNews.com

Световната здравна организация даде разрешение за използване на ваксината срещу новия коронавирус на АстраЗенека и Оксфордския университет, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

Днешното решение на СЗО изпраща сигнал на държавите без капацитет за научна проверка, че здравната агенция на ООН смята ваксината за безопасна и ефикасна в борбата с новия коронавирус.

Шефът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус прикани другите фармацевтични компании да кандидатстват за одобрение на ваксина веднага щом започнат тази процедура в богатите страни, за да може да се ускори раздаването на ваксини през програмата КОВАКС.

Неотдавна той разкритикува богатите държави, че масово изкупуват наличните количества ваксини, а много бедни страни не могат да осигурят дози дори за своите здравни работници и хората от третата възраст.

Медикаментът на "Астра Зенека" се препоръчва за всички на възраст над 18 години. Ваксината има лесни изисквания за съхранение. СЗО отбелязва още, че нейната ефективност от 63,09% ще бъде "подходяща за страни с ниски и средни доходи".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай