Обрат. Дания няма да си избива норките

Ще направим всичко за да спасим животните, заяви Могес Йенсен, министър на продоволствието и риболова

Обрат. Дания няма да си избива норките | StandartNews.com

Властите в Дания преразгледаха решението си да унищожат цялата популация от норки във фермите заради риска животните да предадат мутирал коронавирус на хората.
Правителството ще се постарае да спаси животните, заяви днес министърът по въпросите на равенството между половете, продоволствието и риболова Могенс Йенсен, предаде dariknews.bg.
По-рано министър-председателят Мете Фредериксен обяви плановете за масовото изтребване на норки, за да се предотврати разпространението на инфекцията.
„Ще направим всичко по силите си, за да спасим животните“, каза Моген Йенсен в инетрвю за телевизия „Мидвест“. Правителството няма нищо против развъждането на норки, което е важен отрасъл в икономиката и осигурява много работни места, каза министърът.
В началото на ноември датското правителство взе решение да унищожи всички норки във фермите в страната, след като при тях беше открит мутирал коронавирус. Коронавирусът се разпространи бързо сред 1 139 ферми за норки и се появиха опасения, че той може да се пренесе и върху хората. Във фермите в Дания се отклеждат между 14 и 17 милиона норки.

Решението за масово унищожаване предизвика гневна реакция сред представителите на отрасъла, а опозиционните партии поискаха оставката на Йенсен. По-късно министърът призна, че унищожаването на здрави норки е било грешка и подчерта, че поема цялата отговорност за случващото се в неговото министерство.

Според него правителството не е имало правно основание да изисква убиването на норки извън ферми, където са идентифицирани животни, заразени с коронавирус.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай