Обикновена настинка? Лоша изненада - Омикрон!

Как да разпознаем новия щам на коронавируса

Обикновена настинка? Лоша изненада - Омикрон! | StandartNews.com
  • Първите симптоми на опасната зараза поразително напомнят простуда

Драскане в гърлото, кихане, главоболие и умора? Мислите си, че просто сте леко настинали? Не пренебрегвайте тези симптоми. Точно така започва последната разновидност на коронавируса - щамът Омикрон.

Симптомите му рязко се отличават от тези на останалите варианти на Ковид-19. Един от първи признаци на Омикрон е именно болното гърло, което причинява и дрезгав глас.

ОЩЕ ТОП НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ ЧЕТЕТЕ В РУБРИКАТА НОВИНИТЕ ДНЕС

Другите стандартни прояви на щама са хрема, драскане в гърлото, главоболие, умора и кихане, сочи проучване на здравната научна компания Zoe.

При първите прояви на коронавируса преди година хората бяха предупреждавани да внимават за висока температура, нова и продължителна кашлица и загуба или промяна в усещането за вкус и мирис.

Днес симптомите на Омикрон приличат повече на тези на обикновена настинка. Това означава, че много хора не осъзнават, че са заразени, и заразяват и други хора, преди да си направят тест. Симптоми като запек, нощно изпотяване, загуба на памет и ориентация, както и липса на апетит също са често срещани сред заразените. И въпреки че симптомите са различни, Омикрон е описан като „доста по-лека форма“ на вируса от д-р Анжелик Кутзи, южноафриканският лекар, който за първи път алармира за новия вариант.

Лекарят предупреждава и че неваксинираните ще усещат много по-силно болката в мускулите и главоболието. Заразеният с Ковид може да зарази други хора два дни преди появата на симптомите и до 10 дни след това.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай