Ново 20! Преболедували с антигенен тест остават без сертификат

Много хора са изкарали вируса, но ги няма в системата

Ново 20! Преболедували с антигенен тест остават без сертификат | StandartNews.com

Много преболедували COVID-19, чието заразяване е било установено с антигенен тест, не могат да получат зелен сертификат, съобщи Нова телевизия.

Официално от днес започна издаване на сертификати и за преболедувалите COVID-19, установен с антигенен тест. За целта информацията трябва да е била въведена в Националния регистър за борба с COVID-19. Документът може да бъде изтеглен от сайта his.bg. Тази сутрин обаче отново имаше моментни сривове на системата.

Получиха се и десетки сигнали от преболедували, които казват, че не фигурират в системата и не могат да се възползват от сертификатите. Пред Столичната регионална здравна инспекция се изви опашка с много хора в подобна ситуация. „Изписва, че просто този телефонен номер не е валиден или пък лицето не е било установено с COVID-19”, разказва една от потърпевшите пред Нова телевизия

Според здравния министър проблем няма. „Сутринта ми докладваха, че от полунощ в неделя срещу понеделник системата работи и хората могат да си теглят сертификатите. В момента казаха, че могат да си теглят”, обясни  Кацаров. Всеки казус е индивидуален и трябва да се провери къде по веригата може да има допусната грешка при въвеждане на данните, твърдятпък  лаборатории.

„Ако всички настройки са направени както трябва, в лабораторните системи спрямо националната такава не би трябвало да има проблем. Всеки трябва да е търпелив, да си потърси навреме резултатите, сертификатите да си ги пази съвестно, за да не се случват такива неща”, каза Благовеста Пенчева, медицински директор на лаборатория.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай