Вирусът удря най-младите. Има нов симптом

20% от новите случаи са на лица под 19 години, каза Кунчев

Вирусът удря най-младите. Има нов симптом | StandartNews.com
  • 20% от новите случаи са на лица под 19 години, каза Кунчев

Тревожни данни за британския щам, който в момента се разпространява много бързо у нас, даде главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Вирусът е с променена клинична картина. 20% от новите случаи са на лица под 19 години, каза Кунчев пред БНТ. Заразата все по-често се засича в детски градини, но за щастие децата го карат леко.

По отношение на променената клинична картина Кунчев каза: „Ако през ноември някой ми кажеше, че има хрема казвах, че това не е COVID-19, a сега започва точно така.“, обясни доц. Кунчев. По думите му целта на здравните власти е да направят, така че никой да не остане без медицинска помощ и доколкото може да се намалят жертвите от третата вълна.

„Данните са лоши, увеличението е значително, но от друга страна това не е изненада. Наблюдаваме го в Европа след като се появи британския щам. Това е вълна, която тече в Европа, която беше ясно, че ще стигне и до нас. Въпросът беше как да направим така, че без да прекратяваме живота и икономиката да намалим жертвите най-малко.“, обясни доц. Кунчев. По думите му на този етап ще се продължи с локалните мерки по места, а не с мерки на национално ниво. Той обясни, че има голяма разлика в някои региони по отношение на заболеваемостта. Например средната заболеваемост за 14 дни в Кюстендил е около 500 на 100 000, а в Търговище 40  на 100 000. Доц. Кунчев посочи още, че „войната“ в Кюстендил е започнала при затворени заведения и на този етап повторното им затваряне няма да спре заразата. Според него риска от заразяване в заведение не е по-голям от този в градския транспорт, офиса или магазина.

Това е последният връх, който трябва да минем - в следващите 2-3 седмици, след което се надявам да има един дълъг светъл период през пролетта и лятото, както беше миналата година, бе прогнозата на доц. Ангел Кунчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай