Надежда! Ето го душманинът на Омикрон

Т-клетките дават сериозен отпор на мутацията на вируса

Надежда! Ето го душманинът на Омикрон | StandartNews.com

Втората защитна линия на имунната система - Т-клетките, показва висока ефективност при разпознаването и противодействието на варианта Омикрон на коронавируса, като в повечето случаи възпрепятства достигането до критична фаза на Covid-19. Това показват резултатите от лабораторни изследвания в Южна Африка, предаде Ройтерс, цитиран от БНР.

Мутациите, които има Омикрон, му помагат да избегне антителата, които са първата защитна линия срещу заразяване. Предполагаше се, че други елементи на имунната система все още ще възпират този вариант, но досега нямаше доказателства за това.

При лабораторните изследвания учените от Република Южна Африка подложили копия на вируса на въздействието на Т-клетки, взети от доброволци, ваксинирани с „Пфайзер/Бионтех“ и „Джонсън и Джонсън“, както и от неваксинирани, но преболедували по-ранни варианти на коронавируса.

Повечето Т-клетки, предизвикани от ваксинация или преболедуване, отговорили чрез кръстосано реагиращо разпознаване на Омикрон, посочват учените в публикация в medRxiv. И заключават, че добре запазен имунитет от Т-клетките вероятно допринася за предотвратяване на тежко заболяване от Covid-19.

Този извод съвпада с ранните предположения на лекари в РЮА, че повечето заразени с Омикрон не заболяват тежко.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай