Мъжкарите боледуват по-често от коронавирус

Спрямо жените мъжете имат и повече рецептори, с които вирусът се свързва

Мъжкарите боледуват по-често от коронавирус | StandartNews.com

Наличието на повече тестостерон е една от причините по-голяма част от мъжете да боледуват от новия коронавирус. Други проучвания сочат, че спрямо жените мъжете имат и повече рецептори, с които вирусът се свързва. Това съобщи пред Нова телевизия д-р Нина Янчева, началник на отделението по придобита имунна недостатъчност в Инфекциозната болница в София.

В Инфекциозната болница от коронавирус са лекувани 45 души, а 100 са със съмнения. Повечето пациенти са над 65-годишни с придружаващи сърдечно-съдови заболявания или диабет. Сред пациентите обаче е имало и по-млади, над 30-годишни, които са били със среднотежка и тежка форма на заболяването, основно мъже на тази възраст. Една от излекуваните пациентки е на 91 г., като половин месец преди да се разболее от коронавирус, жената е претърпяла ампутация на единия крайник заради заболяване.

Д-р Янчева обясни, че препарат за лечение на ХИВ (СПИН) е показал добри резултати при пациенти с коронавирус, но броят на пациентите на болницата, лекувани с него е твърде малък, за да се правят обобщения.

"Най-големи надежди за лечение на коронавирус в момента се възлагат на лекарството ремдесивир. Данните показват, че той скъсява с 30% болничния престой и намалява рисковете от усложнения при среднотежките и тежките форми на заболяването. Първите данни от приложението му на пациенти с коронавирус се очакват в средата на юни", обясни д-р Янчева.

Относно ваксина срещу коронавирус тя смята, че е възможно да има такава най-рано в края на годината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай