Мързелуването влошава боледуването от Ковид

Слабата физическа активност утроява риска от смърт

Мързелуването влошава боледуването от Ковид | StandartNews.com

Слабата физическа активност удвоява вероятността за постъпване в болницата и почти утроява риска от смърт от COVID-19. Това показва проучване на лекари от САЩ, които са наблюдавали развитието на инфекцията при над 48 000 пациенти. Констатациите на изследователите са публикувани в статия в „British Journal of Sports Medicine”.

"Ниската физическа активност е един от най-опасните рискови фактори за инфекция със SARS-CoV-2 в сравнение с пушенето, затлъстяването, диабета и хипертонията. Органите на общественото здравеопазване по целия свят трябва да имат това предвид в своята работа с населението, което е особено важно, като се има предвид колко трудно е да се поддържа форма по време на изолация“, пишат изследователите.

През изминалата година лекарите и биолозите са идентифицирали няколко рискови фактора, които допринасят за развитието на тежки форми на COVID-19. По-специално болестите на сърцето и кръвоносните съдове увеличават вероятността за смърт на пациентите повече от четири пъти, а страдащите от затлъстяване и диабет са около три до пет пъти по-склонни да попаднат в спешните отделения на болниците.

Група американски лекари, ръководени от Робърт Сулис, изследовател в медицинския център Kaiser Permanente във Фонтана (САЩ), обърнаха внимание на факта, че много от тези здравословни проблеми възникват или се влошават при липса на физическа активност.

Според Сулис и неговите колеги ниската физическа активност е един от най-опасните и важни рискови фактори, чието съществуване трябва да се вземе предвид в борбата срещу настоящата епидемия от коронавирус и по време на профилактиката на последващи негови огнища.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай