Мими Виткова: Мерките закъсняха, трябва имунизация

Бившият министър на здравеопазването Мими Виткова е за имунизацията

Мими Виткова: Мерките закъсняха, трябва имунизация | StandartNews.com

Бившият министър на здравеопазването Мими Виткова е твърдо за имунизацията и самата тя ще се ваксинира, когато има ваксина у нас. Ваксинацията е нужна и спасява животи и поколения, подчерта Виткова. Вирусите са непрекъснатата битка между човека и околната среда. Това каза тя в "Офанзива с Любо Огнянов" по Канал 3.

Според нея има закъснение с мерките. Тенденцията е още от миналия месец. Ако бяха предприети поетапни ограничения по-рано, можеше да не се стигне до тези нива на смъртност, каза още тя.

„При нас липсват доказателствата къде разпространението е най-голямо. Правят се твърде малко тестове на здрави хора. Трябваше да има масово тестване в училищата“, подчерта Виткова.

При грипа има сезонност, при новия коронавирус - не и тя не смята, че мерките ще бъдат тотално разкрепостени на 21 декември.

Мими Виткова е сигурна, че мнението на хората се е променило и те сега са по предпазливи, затова очаква празниците да не окажат пагубно влияние върху разпространението на вируса.

"Протестите срещу мерките са нормално нещо в Европа. Резултати има в азиатските страни, където мисленето предполага непротиворечие на регулациите."

Виткова отбеляза, че здравната система е елемент от националната сигурност на всяка страна. Там трябва да има справедливост във финансирането и не трябва да е сергия. "Диспропорциите са огромни там."

Според нея единственият начин лекарите да се справят с пандемията е хората да помагат чрез спазването на мерките.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай