Медик с версия за високата смъртност от ковид у нас

Смъртността остава висока, въпреки че броят на новите случаи на коронавирус е намалял

Медик с версия за високата смъртност от ковид у нас | StandartNews.com

Високата смъртност у нас от коронавирус се дължи на това, че не се търси помощ. „Има много хора, които са положителни - изследват се вкъщи, не се обявяват, не търсят лекарска помощ, а когато се влошат - тогава вече отиват в болница в много тежко състояние”, съобщи пред Нова телевизия общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

Смъртността в България остава висока, въпреки че броят на новите случаи на коронавирус е намалял, каза още тя. Според Николова държавата е допуснала грешки в управлението на COVID кризата и дори не говори за ваксинация.

„Правим едно и също и очакваме различни резултати. Неглижираме мерките, отричаме съществуването на вируса, отричаме пандемията и поставянето на ваксините. Крием се, когато се разболеем, за да не влезем в карантина. Това са реалните последици от неглижирането на ситуацията. Фактът, че не признаваме, че вирусът съществува, не го прави да спре да се развива”, обобщи лекарката.

Тя коментира и съвпадането на COVID кризата с изборите у нас. „Всеки иска да угоди, да каже, че е много добре - няма криза, няма нужда да се носят маски, няма да ви контролираме. И какво се случва в крайна сметка - пациентът стига до болницата - места няма, ние се задъхваме, системата се пренатоварва, но всички други са добри”, посочи д-р Николова.

По думите й първото, което трябва да направи новият здравен министър, следва да е свързано с ваксинацията срещу коронавируса. „Имаме заболяване, което можем да предотвратим. Идват празници, ваксинирайте се, за да можем да ги изкараме спокойно”, призова Гергана Николова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай