Математикът на НОЩ каза кога идва страшното

1,9 милиона българи не спазват мерките, каза проф. Николай Витанов

Математикът на НОЩ каза кога идва страшното | StandartNews.com
  • 1,9 милиона българи не спазват мерките, каза проф. Николай Витанов

Два сценария за развитието на пандемията от коронавирус у нас представи топ математикът от БАН проф. Николай Витанов, който прогнозира за Националния оперативен щаб развитието на кризата чрез математическите модели.

"В момента сме в турбулентния сценарий, който е при над 500 случая на ден. При този сценарий има 2 варианта - начален стадий от 500 до 2000 случая. Тук доц. Кунчев и колегите му биха могли да направят нещо. Прехвърлим ли 2000 заразени, разпространението в цялата страна ще стане дифузно и ще стане много трудно да се контролира. 24-25% от хората не спазват никакви мерки", заяви професорът в ефира на Bulgaria ON AIR. Той коментира и борбата с К-19 у нас, както и нарастването на броя на новозаразените в последните дни.

"Началото на юни, когато случаите бяха 6, хората казваха да отхлабваме мерките, защото вирусът си отивал. По този начин се формира една голяма група хора - около 1,9 млн. души, която не спазва мерките", подчерта математикът. Проф. Витанов е на мнение, че онези хора, които активно пропагандират, че вирусът е отслабил влиянието си, не спазват мерките. "От гледна точка на математическата теория, вината носи този, който е създал голямата група хора, неносещи маски. Това беше чист популизъм, резултатите му се виждат сега.

Още в края на септември казах, че здравната система трябва да се готви за 30 000 случая. Наближаваме края на октомври и случаите вече са повече. Напълно разбирам, че освен моите данни, има и други данни и съображения. Правителството вероятно повече се надяваше, че хората ще спазват мерките. То не се противопостави успешно на активната пропаганда за неспазване на мерките и това беше огромна грешка, категоричен бе експертът. Според него тенденцията на увеличаване броя на заразените с коронавирус е изключително тревожна.

"Хората не са подготвени да чуят числа. Щом съм казал числото 2000 на ден, това е границата между началния стадий на турбулентността и развития стадий. Много скоро ще достигнем тази цифра, ако не се предприемат мерки. Ние вървим нагоре по стълбата и това не е никак добре. Трябва да се обърнем надолу. Имахме 6 случая на ден, сега имаме 200 пъти повече", обясни още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай