Математик плаши със страшна ковид прогноза

"Ако говорим за процент починали хора спрямо новите случаи, сега сме 13% по-зле".

Математик плаши със страшна ковид прогноза | StandartNews.com

"Ако говорим за броя починали хора в четвъртата вълна, здравното министерство може да е право, че тя е по-малко смъртоносна. Но ако говорим за процент починали хора спрямо новите случаи, сега сме 13% по-зле", обяви математикът Лъчезар Томов в ефира на bTV. Като леталитет няма намаляване на вълната, а дори леко покачване, а и тя не е отминала, подчерта той. А и сега са по-млади хора, напомни математикът.

Сега около 1/3 от новите случаи влизат в болница, във втората вълна това са били 30-31%, а в първата - 23%. Освен това сега средната възраст на пациентите е 3-4 години по-ниска. 

При алфа вълната средната възраст на заболелите бе стигнала 56-7 години, сега при делта е под 50 г., посочи още Томов.

При предишните вълни всеки път нещата се обръщаха при приемане на мерки, нямаме колективен имунитет и няма друг начин, ще видим сега, продължи той. Дори при ръст има възможност за спонтанно изчезване, теоретично това е заложено в математическите модели. Свързано е с мерките, с това, че имаме много преболедували и с факта, че у нас общуването е доста асоциално - имаме малки, изолирани населени места, рядко населени региони. Но големите градове са най-рисковите зони, напомни той и посочи София, Варна и Бургас.

Много ясно се вижда още от миналото лято, че при нас епидемията първо се разпространява при децата, след това при възрастните. Експертът е убеден, че тръгването на училище има тясна връзка с повишената заболеваемост. Има закъснение с 2 седмици при 60-70-годишните и с три седмици при родителите на децата - 30-60-годишните, поясни Томов. Преди децата се движеха в рамките на 2% от инфектираните при затворени градини и училища и скачаха на 4% при отворени. Сега се движат на 10-11%, обяви той.

Рекорд в момента бележи групата на децата от 10 до 14 години, така беше и лятото заради лагерите. Имаме няколко поредни дни с по 300 -400 на ден, преди имаше единични рекорди от 180 деца на ден сред новозаразените.

1-2% от новите случаи при децата имат нужда от хоспитализиране. В САЩ процентът е 1, но у нас тестването и изключително малко и фактът, че говорим за 4 на сто леталитет, говори, че вероятно реалният дял на болните деца е 2.

 Или както виждаме сега - 360 заразени деца, съответно 7 от тях ще имат нужда да се лекуват в болница, поясни математикът.

Колкото по-заразен е вирусът, толкова по-голям ефект има ранното изваждане на заразеното дете от колектива, така че тестовете са изключително важни, обясни още Лъчезар Томов. 

Хванахме с модел, че заразяемостта при децата в тази вълна е много по-силна. Това, че те не боледуват, може да е важало преди, вече при тях е основното място на заразата. 

Активните случаи в момента не са толкова много както в пиковете на предишните вълни, защото болестта прогресира много по-бързо и не се задържат толкова много хора в болница - просто по-бързо умират или се изписват.  Затова имаме от порядъка на по 50 хил., а не 100 хил. активни случая, а не защото по-малко хора боледуват, посочи той.

Само 19 са свободните интензивни легла в София. До 650 интензивни легла ще са необоходими, а ние имаме 500, и до 90 нови пациенти на ден с нужда от интензивно лечение - това сочат като най-вероятен сценарий изчисленията на математиците. По 2 интензивни сестри трябват на такъв пациент, в Англия настана голямата смъртност, когато паднаха на 1 на пациент. А у нас е една на 50, няма кой да ги гледа, посочи още Томов. Защото интензивно лечение означава във всяка една минута да се гледат тези хора - отидете до тоалетната, няма кой да ви замести и това означава смърт, описа той.

Легла ще има, няма специално подготвени медици, заключи математикът.

Имаме доказателства, че ключова роля за разпространението на епидемията в България имат децата, две години това се доказва, заключи Томов. Това, че се дава лична отговорност на отделните директори да вземат решение за електронно обучение, е огромен натиск върху тях, ще блокира вземането на решения заради напрежението от страна на родителите. Локално действие има смисъл, когато има локални ограничения. Трябва обаче барикади между регионите. Имате вода, която се разстила по пода, образен бе той.

На 21 юли ми светна лампата, когато Делта стана доминиращ. Вече сме много закъснели, има места, където половината учители и деца са отсъстващи. Много малко са ваксинираните учители, следващите седмици ще научаваме за починали. Ако аз вземах решенията, щях да върна децата онлайн и да предприема за 2 седмици по-пълно затваряне, обяви Томов.

И законодателни наредби за ваксиниране на държавните служители са нужни. Явно не се разбира колко тежка е болестта, както и че няколко седмици след преболедуването кабинетите на кардиолозите са пълни с "излекувани" пациенти, добави той. Мерките трябва да се комбинират с ваксинация - стимулирана и задължителна. Всички на заплата от държавата трябва да се ваксинират.

30-40 процента от преболедувалите имат впоследствие тежки органни увреждания. Тази болест ще се отрази много тежко на икономиката ни в следващите поне 10 години и на здравеопазването в следващите 40.

Но въз основа на предишните вълни правим прогноза за настоящата и тя е сравнително позитивна, обяви Томов. Задължително условие обаче е да има промяната в поведението на хората и на правителството под натиска на ситуацията, уточни той. Повече от 4000 позитивни надали ще видим официално, следва задържане и после ще видим спад, прогнозира Томов.

Рано или късно ще има обръщане на вълната, но докато се дава трибуна на хора, които призовават "Не се страхувайте от болестта, умирайте масово", няма да се оправим. Лекарите са изтощени след 2 години, разходте на държавата се вдигат в пъти, добави той. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай