Математик каза докога ще се качва смъртността от ковид

Единственото ефективно нещо в момента е да се затягат мерките и ударна ваксинация

Математик каза докога ще се качва смъртността от ковид | StandartNews.com

"Това, което наблюдаваме в момента, е почти повторение на ситуацията от миналата година. На 25 октомври въведохме локдаун. Кривата на смъртността се покачваше до 1 декември. Тоест имаме период от около месец-месец и нещо, през който поддържахме високи нива на смъртност. Това е коварното при COVID-19. Не можем да очакваме някакъв бърз ефект”, заяви пред Нова телевизия математикът проф. Огнян Кунчев.

По думите му към момента има около 600 хиляди души, които официално са регистрирани като заразени с вируса. „Те обаче са само върха на айсберга. Зад тях обаче  има около 3 милиона души – изследвани и неизследвани, които са преболедували. Има и около 1,5 млн. души, които са ваксинирали. До 7 милиона население има още около 2 млн. души, които са незащитени и са материал за вируса”, посочи той.

Според него единственото ефективно нещо в момента е да се затягат мерките и времето да се използва за ударна ваксинация. „Ако тези 2 млн. души не искат да се ваксинират -  достигането на колективен имунитет ще бъде възможно едва в средата на следващата година. Ако не се ваксинираме – тези вълни ще продължат до безкрай”, категоричен е експертът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай