Маските не спират вируса, пазят лицето от капки/ОБНОВЕНА/

Започва производство на защитни средства, мострите утре се носят на Борисов

Маските не спират вируса, пазят лицето от капки/ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Маските не спират разпространението на вируса. Те улавят частици над 3 микрона, а тези на коронавируса са под и около 1 микрон. Това стана ясно по време на срещата в Министерски съвет на премиера Бойко Борисов с производителите на маски и защитни облекла. В серащат участваха и директорът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски, ръководител на националния кризисен щаб, както и държавния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

ВИЖ ОЩЕ: Правителството с извънредни мерки заради коронавируса

Целта на добре познатите на всички ни защитни маски, които се продават в аптеките, е да предпази лицето от капки – ако някой кихне или кашля срещу нас. Както и да попречи на вече болен човек да разпространява заразни капки чрез кихане и кашляне.

ВИЖ ОЩЕ:Нулевият пациент у нас дошъл от Гърция

Това е заданието – маските да спират капки, да са водонепромокаеми и да могат да се пръскат с дизенфектанти, повтори изискванията към текстилните фирми Борисов. Утре той чака мострите, за да започне производството им.

ВИЖ ОЩЕ: Борисов към министрите: Забранявам да си ходите от министерствата

Във връзка сме с над 30 компании  производители и доставчици, каза министърът на икономиката Емил Караниколов. Премиерът Борисов припомни, че почти всички поразени от коронавируса държави са забранили износа на маски и защитни облекла. Затова е важно ние да си ги произвеждаме, каза Борисов, скептичен към възможността да внесем отвън маски.

ВИЖ ОЩЕ: 4 са положителните проби за коронавирус

Трябва да покажем, че в такива моменти нацията може да се молибизира. Каквото трябва ще го поемем като разходи, но нека няма спекула и завишена печалба, става въпрос и за патриотизъм, подчерта Борисов.

ВИЖ ОЩЕ: Коронавирусът вече и в България

Военното интенданство ще уточни моделите маски, които текстилни компании започват да произвеждат още от утре. Ще се правят маски от тип, който може да се пере. Платът ще е с бактериална защита.

ВИЖ ОЩЕ: Пораженията от коронавируса са за цял живот

Утре да искам мострите и на защитните костюми, искам да облеска Мутафчийски  с един скафандър, само очичките да му се виждат, каза Борисов.

ВИЖ ОЩЕ: Основните разлики между грип и коронавирус

"Има осигурени маски и консумативи за следващия месец. Имаме направени и платени поръчки и за по-дълъг период. Включваме и нашата индустрия, за да обезпечим българдския народ", съобщи на извънреден брифинг в МС икономическият министър Емил Караниколов след срещата. На нея производители на маски и предпазни облекла увериха, че още до утре ще бъдат представени 3 вида платове за одобрение от вирусолозите в националния кризисен щаб. "Получаваме постоянно заявки. Месечната заявка е около 111 000, това са необходимите облекла за всички", допълни още Емил Караниколов.  Той изрази благодарност към българската индустрия. „Те на 100% проявиха разбиране. Заповедите, което са взети от нашите партньори, от членове на ЕС, и от нашите, предвижда форсмажор. Т.е. ако нашите производители са имали договори с контрагенти в други страни, те ще могат да се позоват на този форсмажор, така че да няма вреди и пропуснати ползи и съответно да се започват дела срещу тях за неизпълнени договори”, обясни още икономическият министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай