Нулевият пациент у нас дошъл от Гърция

Вече имаме и много италиански фабрики в България, каза премиерът Бойко Борисов

Нулевият пациент у нас дошъл от Гърция | StandartNews.com

Считаме че нулевият пациент е дошъл от Гърция, но вече имаме и много италиански фабрики в България. Максимално се стремим да ограничим заразата, стана ясно от думите на министър-председателя Бойко Борисов на извънредно заседание на правителството, което тече в момента.

Премиерът Бойко Борисов призова българите да са единни, дисциплинирани в изпълнението на предпазните мерки и да не се поддават на паника. Правителството взема всички мерки, за да ограничи заразата, да няма спекула на стоки от първа необходимост и да обезпечи с предпазни маски и облекла медицинския персонал. Градовете, където бяха регистрирани първите четири случая на заразени с коронавирус - Плевен и Габрово, няма да бъдат затваряни. Ще се ограничат навсякъде всякакви масови мероприятия.

"Призовавам нашите сънародници да покажем, че сме дисциплинирана нация, че нищо не ни плаши и че можем със съвместни усилия да преодолеем и този бич. Да сме много единни, мобилизирани", призова премиерът Бойко Борисов, който събра министрите на извънредно заседание на Министерския съвет във връзка с откритите четири първи случая на болни с коронавирус в България.

"Коронавирусът не подбира. И аз вчера направи голяма глупост. На 3 март забранихме... И аз вчера се натиках с 10 хил. души се прегръщах и целувах, ами. Това важи за всички. Всеки от нас трябва да покаже как се пази", съжали Борисов за участието си в масовите прояви на Тодоровден, в които се включи.

"На макс индустрията да работи да защитим населението и от тоя момент забранявам ви да си ходите по министерствата. Искам да сте ми на разположение 24 часа. Да мога да ви намирам на секундата", нареди премиерът на министрите.

Храна и вода има достатъчно, хората да не се презапасяват, защото това създава паника, призова премиерът.
МВР и ДАНС да използват своите сили срещу спекулата, поръча още Борисов. "Да не отиват да изкупуват за спекула и след това да препродават", допълни премиерът.

"Събирането е да облечем в решения мерките, които са взети и ще се взимат, за да може хората да са спокойни. Считаме, че единият нулев пациент е дошъл от Гърция. Имаме и много италиански фабрики, имат мениджъри, технолози, които са от Северна Италия", посочи още Борисов по повод начина, по който е влязла заразата у нас.

Има достатъчно предпазни облекла и тестове, увери Борисов и предупреди министрите, че не иска да чува, че нещо е свършило. 100 хил. облекла и 50 хил. маски ще получим от Турция, а днес българският посланик Надежда Нейнски ще подпише договора, стана ясно от думите на министър-председателя.

По решение на оперативния щаб за борба с коронавируса ще се прекратят всички зелени училища, културни мероприятия на закрито, включително и спортни и религиозни мероприятия. "По-добре превантивно да се опитаме да се защитим", коментира Борисов.

Борисов не се съгласи с предложението да се забрани влизането и излизането в градовете, където има коронавирус, засега Плевен и Габрово.  "Затворени градове не е правилно. Индустрията там ще пострада много. Ще създадем и паника. По метода на убеждението.  С всички ресурси да убедите хората да не влизат и излизат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай