Мангъров с нова атака срещу коронавирусните мерки

Той даде за пример случая със заразяването на ТВ водещия Георги Любенов

Мангъров с нова атака срещу коронавирусните мерки | StandartNews.com

Няма да се тествам за коронавируса, въпреки че съм имал контакт с водещия Георги Любенов, чиито тест отчете положителен резултат за COVID-19. Това посочи в интервю за бТВ, като пример за нелогичност, основният критик на мерките срещу пандемията доц. Атанас Мангъров.

"Г-н Любенов си е направил тест преди два дни, при положение, че на него му няма нищо. Ако той си направи след две седмици тест и той е положителен, вече той няма нищо да означава съгласно разпорежданията. В кой от тези два случая тестът носи информация, въз основа на която не може да си върши работата", запита Мангъров.

Той обясни, че в конкретни случай е безсмислено да се тестват онези, контактували с Любенов, които нямат системи. Мангъров отново обърна внимание, че тестването не отчита реалния брой болни.

"Все едно една жена да е правила секс и след два дни да си прави тест. Не че тя не няма да е бременна, но няма да е положителен", аргументира отказа си от тестване специалистът.

Той подчерта категорично, че ще ходи и при пациентите си, сред които пък имало деца с гноен менингит. И посочи, че Любенов не е единственият с положителна проба, с когото е контактувал.

"Това не означава, че всеки ден трябва да се изследвам сутрин преди или след като си измия зъбите. Ние знаем, че сме били в контакт, но нормалното е човек, който няма симптоми да живее нормално. Човек, който има симптоми, може, ако иска, да се изследва. Колкото повече тестове се правят, толкова повече положителни се откриват. Но това не са болни хора, разберете", призова доц. Мангъров.

По думите му не бива да се блокира и да се изолира човекът, дал положител резултат. Мангъров обясни, че COVID-19 е нов вид вирус, който трябва да обхване повече от населението. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай