Четвъртък,

Мангъров обяви и Делта варианта за нищо особено

От: СТАНДАРТ -
1276
Мангъров обяви и Делта варианта за нищо особено
A
A
A

Светът заговори сериозно за четвърта вълна на коронавируса. А индийският Делта вариант държи нащрек лекарите. Но у нас доц. Атанас Мангъров смята, че това не е нищо особено.  

Делта мутацията на коронавируса се разпространява по-бързо и е по-заразен, но в клинично отношение не се отличава от другите досегашни варианти на COVID-19, с които се срещнахме, заяви инфекционистът, цитиран от TrafficNews.

„Стандарт” припомня, че от Националния център по заразни и паразитни болести съобщиха, че вече са потвърдени първите двама пациенти от Пловдивска област с Делта вариант.

„Ние ретроспективно научаваме от секвениране на пробите на наши пациенти, които вече са изписани, че са били с Делта, но не сме разбрали. Тоест, по нищо не се отличават клинически от другите варианти”, заяви Мангъров. По думите му, за момента не може да се каже дали смъртността е по-висока, тъй като у нас не се прави толкова масово секвениране, но засега място за притеснение няма.

„Мисля, че значителна част от населението на страната, за съжаление не знаем точно колко, вече се срещна с този вирус. Хората, които са го изкарали по естествен начин, няма да се разболеят от Делта варианта. За ваксинираните обаче не е много сигурно, както се вижда от случващото се в Израел и Великобритания”, допълни доц. Мангъров.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com