Мангъров: Нося маска, не съм толкова луд

Много отдавна искам да се занимавам директно с болните, защото това е моята професия

Мангъров: Нося маска, не съм толкова луд | StandartNews.com

Няма начин всеки, който е положителен и има симптоми, да тръгне към болница. В резултат на тези приказки се стигна до настоящето състояние, в което болниците са препълнени, оплака се тази сутрин пред БНТ доц. Атанас Мангъров.

Разбира се, че нося маска, не съм толкова луд, че да отида и да се заразя с това нещо, отбеляза той.

Много отдавна искам да се занимавам директно с болните от COVID-19, защото това е моята професия. За щастие в един момент Господ чу молбите ми и бях назначен за шеф на отделението в Инфекциозна болница. Досега ми се караха, когато влизах в клиниката, а сега е мое право и задължение е да влизам там, каза доц. Мангъров.

Според него отделението е пълно и за да приемат някого, трябва да изпишат някого. "За тази цел смятам, че трябва да се облекчат някои от изписаните от Здравната каса процедури за изписване, за да имаме повече място за маневриране, обясни инфекционистът.

Всички тези неща с клиничните пътеки са хубави, но водят до излишно задържане на болни, които могат да бъдат изписани, защото когато болни не са изписани по правилата на Касата, съответно тя не плаща, уточни той.

Виждам, че много от болните в клиниката, ако има кой да се грижи за тях в домашни условия, биха могли да бъдат там, посочи доц. Мангъров.

Нашата здравна система стои на два стълба – доболнична помощ и болнична помощ. Значителна част от доболничната помощ е минала на телефонен режим което е абсурдно - няма как да се лекуват болни по телефона. За да се прецени дали човек е за болница ли не, трябва някой да го прегледа. Това не е особено опасна инфекция и сами си създаваме трудности, а след това търсим начини да я преодоляваме.

Личните лекари трябва да спазват мерките, които ежедневно се налагат на всички граждани на страната. Те би трябвало да знаят как да се пазят, а не да се страхуват. Не може да се лекува виртуално. Медицината е практическа дейност и се практикува лице в лице, подчерта началникът на COVID отделението в Инфекциозна болница.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай