Мангъров: Каралите ковид, няма нужда да се имунизират

"Няма да се разболее нито от индийския, нито от някой друг вариант", смята доц. Атанас Мангъров

Мангъров: Каралите ковид, няма нужда да се имунизират | StandartNews.com

„Когато човек е изкарал веднъж вирус, то той произвежда антитела за цял живот. Когато след време се срещне със същия вирус, то клетките започват да ги произвеждат тези антитела и той не се разболя. Това е азбука на имунологията. Ако човек е карал ковид, то няма нужда да се имунизира. Няма да се разболее нито от индийския, нито от някой друг вариант.“

Това заяви доц. Атанас Мангъров в ефира на Нова телевизия.

На въпрос дали една сума би мотивирала човек да се ваксинира, той заяви, че принципно е хубаво да се ваксинира, но преди да го направи всеки е добре да се запознае и подпише едно информирано съгласие, че може да му се случи нещо след време. Пример за това е ваксината на АстраЗенека, която след време има странично действие, заяви доц. Мангъров.

"Не демотивирам никого. Преди 10 дни беше публикуван мегаанализ, в които се казва, че 100 000 направени ваксини, предотвратяват 6 смъртни случаи от ковид, но водят до 4 сериозни случаи на странични заболявания", категоричен бе той.

Попитан дали ще се повтори картината през есента на пълни болници и на много болни, то той заяви, че няма да има материал, които да се заразява.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай