Мангъров иска дебат с Мутафчийски за коронавируса

В страната ни се наблюдава разминаване в аргументите, изказвани от медицински лица

Мангъров иска дебат с Мутафчийски за коронавируса | StandartNews.com

Публичен дебат на тема "Коронавирус" с участието на Националния оперативен щаб поискаха някои от основните критици на структурата чрез отворено писмо, изпратено и до медиите.

Доц. Атанас Мангъров, д-р Георги Тодоров, д-р Стоян Алексов, д-р Владимир Николов и бившият евродепутат д-р Антония Първанова през последните месеци категорично се противопоставят на мерките, вземани от държавата срещу коронавируса и сега искат да докажат правотата си на диспут в БТА на 17 юни.

"В страната ни се наблюдава разминаване в аргументите, изказвани от медицински лица, що се отнася до инфекциозно заболяване, наречено COVID-19 и обявено за пандемия, което не е и никога не било обявявано за особено опасна инфекция, като щабът, от една страна, има пълен достъп до целия медиен ресурс на държавата, а, от друга, мненията на опонентите на НОЩ си проправят път през алтернативни канали за информация, каквито са социалните мрежи и някои медии без национална представителност. С достатъчно факти, ние аргументирано оспорихме не само мерките, които се приложиха, но споменахме и тези, които следваше да бъдат прилагани. Очевидно е разминаването на лекарите специалисти, когато се говори за: брой на болните; починалите в асоциация с вирус; брой на заразените със SARS-COVID-19; изградилите имунитет (независимо от неговата трайност)", отбелязват авторите на писмото.

"Именно заради това и те настояват в рамките на дебата да бъдат обсъдени различията в оценките и в предложените мерки: Дебатът е един от инструментите в демократичната държава и дава възможност на тези, които трябва да поемат отговорност да стигнат до решения, почиващи на научни данни и анализи. Изводите от един такъв дебат могат да доведат до предложения, които са полезни за обществото. Нека го използваме", посочват медиците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай