Лошо: Ето кога отслабва ваксината срещу Ковид

Спадът на ефективността е най-вече при млади хора на 35 години

Лошо: Ето кога отслабва ваксината срещу Ковид | StandartNews.com

Учените от Оксфордския университет открихаслед мащабно изследване, че ефективността на ваксината Pfizer-BioNTech и AstraZeneca против щама Делта отслабва след три месеца.

В рамките на изследването са проверени резултатите на 750 000 души и се оказало, че две седмици след втората доза Pfizer-BioNTech ефективността на ваксината срещу щама е 85%, а на AstraZeneca — 68%. След 3 месеца ефективността на Pfizer-BioNTech пада до 75%, а на AstraZeneca — до 61%.

Отбелязва се, че спадът на ефективността на ваксината е най-вече при млади хора на 35 години.

Същевременно Американските здравни власти одобриха поставянето на трета доза от ваксините  срещу COVID-19. Според информацията, от 20 септември хората, които са имунизирани с препаратите на Pfizer и Moderna, ще могат да получат подсилваща доза.

Условието - трябва да са минали поне осем месеца след втората игла. Американските власти предупредиха още, че ефективността на ваксинацията намалява с течение на времето и това е причината да се мисли за трета доза.

Трета доза ваксина срещу Covid-19 на Pfizer/BioNTech е показала ефективност от 86% при хора на възраст над 60 години, заяви в сряда Израелският институт по обществено здраве (HMO), позовавайки се на първоначалните резултати от проучване на хиляди ваксинирани.

Очаква се освен САЩ, и няколко европейски държави също да започнат да предлагат бустери на възрастни хора и на хора със слаба имунна система, а някои дори обмислят дали да направят трета доза по-широко достъпна.

Въпреки поставянето на трета доза израелските здравни служители се притесняват, че случаите ще продължат да се увеличават, като се има предвид, че още 1,1 милиона израелци - около 11% от населението - остават неваксинирани. Тежките случаи на заразени с Covid-19 също продължават да се покачва, най-вече сред неваксинираните.

Публикуваните в сряда данни на здравното министерство на Израел, базирани на данни за 100 000 души, показват 172 тежки случая сред неваксинирани хора над 60 години, в сравнение с 21 сериозни случая сред ваксинирани лица в същата възрастова група.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай