Лекар очаква да се отървем от ковид до края на 2022 г.

През януари ще има нова силна вълна, каза д-р Аспарух Илиев

Лекар очаква да се отървем от ковид до края на 2022 г. | StandartNews.com

Със засилване на ваксинацията в цял свят коронавирусът ще започне да мутира към по-поносима форма. Усещането и желанието на всички е, че навлизаме в една малко по-спокойна фаза, но все още има доста време, докато това стане. Очакванията на всички експерти са, че в края на 2022 година постепенно ще видим отслабване на Covid пандемията и ситуацията ще влезе в т.нар. "сезонна фаза". Това каза пред БНР д-р Аспарух Илиев, експерт по безопасност на ваксините, ръководител на лаборатория в Берн.

Той предупреди, че няма съмнение, че през януари предстои нова Covid вълна и тя ще бъде много силна.

"Трябва да започнем много внимателно и структурирано да убеждаваме хората. В България виждам, че не се спазват мерките. Разболяването и смъртността е много по-висока отколкото в Западна Европа, защото мерките се изпълняват само проформа и нямат никакъв ефект", заяви д-р Илиев.

Според него правителството трябва да следи за спазването на противоепидемичните мерки, защото иначе "само си играем на контрол на пандемията".

Д-р Илиев разкри и анализи от Великобритания, които определя като най-достоверни и най-добре проведени. "Те показват, че около 30-35% по-малко от заразените с Омикрон влизат в болница, отколкото инфектираните с предишните варианти на Covid-19. В същото време ще имаме много заразени - ако от 100 заразени ще постъпват в болница не 30, а 20 души, но в същото време имаме не 100 болни, а 1000 - тогава бройката въпреки всичко ще е много голяма", добълни ученият.

"От всички проучвания се знае, че хората, които са ваксинирани, особено и с бустерна доза, или ще бъдат изцяло защитени, или ще прекарат много леко Омикрон варианта, изтъкна медикът. - Това, което не знаем, е неваксинираните как биха реагирали на този вариант."

Той отново подчерта, че медицината досега не се е срещала с такъв вирус, който засяга цялото тяло - всички съдове, какъвто е Covid-19. "Дори заразяването на децата - те са с малко симптоми, това не означава, че вирусът няма да нанесе дълготрайни щети на тялото. Бих предпочел моето дете да не прекарва този вирус, а да има защита с ваксина", добави Аспарух Илиев.

Неговата прогноза е с бустерната доза на ваксината да се достигне стабилен имунитет и да не се налагат нови дози нататък. "Проблемът е в мутирането на вируса, което е природен феномен", завършва той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай