Лекар: Четвъртата вълна е на неваксинираните

Антиваксърите са по-шумни от лекарите, каза Гергана Николова

Лекар: Четвъртата вълна е на неваксинираните | StandartNews.com

Четвъртата вълна коронавирус, която настъпва в момента у нас, е на неваксинираните. 90% от хората, които търсят лекарска помощ, не са имунизирани срещу опасната зараза. Това каза д-р Гергана Николова, личен лекар, пред Нова тв. Но веднага допълни: „За съжаление антиваксърите са изключително шумни, тяхната кампания и далеч по-агресивна от нашата.”.

Там, където има мерки, които се спазват на 100% не е необходимо да има локдаун, категорична бе тя. Д-р Николова обясни, че лекарите искат елементарни неща – маска на лицето, миене на ръце и да се мисли малко повече.

Тя посочи, че ваксината ще предпази хората от тежко заболяване и от неприятен изход. Ваксината не е страшна и има начин да се справим, изтъкна медикът.

Домашно посещение от личен лекар при пациенти с коронавирус не е възможно, категорична д-р Гергана Николова. "При положение, че има ковид зони, да извадиш един човек от кабинет и да го подложиш на рискове, няма никакъв резон, коментира д-р Николова предложението на служебния здравен министър Стойчо Кацаров. Според нея не може да се осигури дезинфекция, преобличане, транспорт на личния лекар, за да прави домашни посещения, без да подлага осолните на риск от заразяване. „Не бягаме от ангажимента, но това е некоректно по отношение на пациентите някои да ги наблюдава 24 часа денонощно“, каза тя. Според д-р Гергана Николова има родителски интерес за ваксинирането на децата.

Наближава и времето, в което децата тръгват на училище, и трябва да им бъдат направени профилактичните прегледи за ясла, градина и първи клас. Тя апелира първо да бъдат направени профилактичните прегледи и задължителните по имунизационен календар имунизации и тогава да се мисли за ваксиниране срещу COVID-19.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай