Вторник,

Купуват по цели торби с лекарства от аптеките

От: Иван Ватахов -
Купуват по цели торби с лекарства от аптеките
A
A
A

Дори и при най-добро желание доставчиците на лекарства в аптеките не могат да смогнат на напъна на българските граждани да се запасяват и даже презапасяват с лекарства, които в 99,9% от случаите изобщо няма да използват. Това показва репортерска разходка на "Стандарт" из столичните фармации.

Пред аптеките се оформят и дълги опашки, тъй като обслужването по обясними причини е бавно, а се допускат за пазаруване по един-дава души в зависимост от площта на съответното място за продажба на медикаменти.

В аптеките вече липсват основни препарати за лечение и поддръжка на живота при високо кръвно налягане и други сърдечно-съдови заболявания, при диабет и др. Трудно се намират и лекарства за хора с онкозаболявания и други тежки и не търпящи отлагане на лечението медикаменти. Закъсняват и доставките на лекарства, които НЗОК доплаща при хронично болните. Пациентите със здравни книжки в повечето случаи се прибират по домовете си с празни ръце.

Излишно е да споменаваме, че постепенно изчезват основни препарати, които зареждаме в домашните си "аптечки", като обезболяващи, лекарства против възпаления и висока температура, различни видове спирт и дезинфектанти и т.н.

Трудна е ситуацията и в сектора на т.нар. "хранителни добавки". независимо, че са скъпи, и те се купуват в огромни количества. Възрастни хора с хронични заболявания ги прибавят на шепи към "менюто" си с надеждата да се спасят от свръхопасния за тях коронавирус.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички