Купуват по цели торби с лекарства от аптеките

Пред аптеките се оформят и дълги опашки, тъй като обслужването е бавно

Купуват по цели торби с лекарства от аптеките | StandartNews.com

Дори и при най-добро желание доставчиците на лекарства в аптеките не могат да смогнат на напъна на българските граждани да се запасяват и даже презапасяват с лекарства, които в 99,9% от случаите изобщо няма да използват. Това показва репортерска разходка на "Стандарт" из столичните фармации.

Пред аптеките се оформят и дълги опашки, тъй като обслужването по обясними причини е бавно, а се допускат за пазаруване по един-дава души в зависимост от площта на съответното място за продажба на медикаменти.

В аптеките вече липсват основни препарати за лечение и поддръжка на живота при високо кръвно налягане и други сърдечно-съдови заболявания, при диабет и др. Трудно се намират и лекарства за хора с онкозаболявания и други тежки и не търпящи отлагане на лечението медикаменти. Закъсняват и доставките на лекарства, които НЗОК доплаща при хронично болните. Пациентите със здравни книжки в повечето случаи се прибират по домовете си с празни ръце.

Излишно е да споменаваме, че постепенно изчезват основни препарати, които зареждаме в домашните си "аптечки", като обезболяващи, лекарства против възпаления и висока температура, различни видове спирт и дезинфектанти и т.н.

Трудна е ситуацията и в сектора на т.нар. "хранителни добавки". независимо, че са скъпи, и те се купуват в огромни количества. Възрастни хора с хронични заболявания ги прибавят на шепи към "менюто" си с надеждата да се спасят от свръхопасния за тях коронавирус.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай