Кунчев: Трябва да издържим през март, това е пикът

Към средата на април очакваме първите количества на ваксината на "Янсен"

Кунчев: Трябва да издържим през март, това е пикът | StandartNews.com

Вирусът няма работно време, проблемът с ресторантите не е в присъствието на 50% от хора, а тяхното поведение. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред Нова тв.

Увеличаваме леглата в болниците и налагаме мерки. Умирането на стълбите на болниците се дължи на лоша организация и липса на нормали легла.

В най-натоварените болници в момента половината от капацитета е заделен за COVID. Няма никакъв проблем те да станат специализирани болници за COVID. Според мен няма да се наложи. Ще успеем да държим нещата под контрол, за да не се стигне дотам. Трябва да издържим март месец, защото това е върхът на натоварването на третата вълна. След това ще започне постепенно нормализиране, заяви главният здравен инспектор.

Да настроиш гнева си към някого, който от една година се скъсва от работа, за да се запази здравето, е ненормално и никога няма да го приема. Виждам, че хората са уморени, но и ние сме уморени, каза още той.

50% от всички влизащи в страната ваксини отиват към личните лекари. Трябва да повишим този процес. Вчера завършихме основната дейност по изборната администрация, която ни ангажира големи количества от ваксината на "Пфайзер". Оттук нататък тя също тръгва към личните лекари - те ще могат да я използват заедно с другите две ваксини на "Модерна" и "АстраЗенека". Към средата на април очакваме първите количества на ваксината на "Янсен". Количествата от "АстраЗенека" не се произвеждат в САЩ. Не са потвърдени доставките ни за април от този производител. Това не е фатално, но ако не стане до седмица ще е притеснително, допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай