Кунчев: Руската ваксина още не е доказана

Това каза днес пред журналисти в Сливен главният държавен здравен инспектор

Кунчев: Руската ваксина още не е доказана | StandartNews.com

Руската ваксина срещу коронавирус не би могла да се ползва в Европа с такъв механизъм на пускане, с почти липсваща трета фаза на доказване на безопасност. Това каза днес пред журналисти в Сливен главният държавен здравен инспектор доцент д-р Ангел Кунчев, помолен да коментира казуса. "Много се надявам да са успели колегите, и за в бъдеще да покаже ефект, но трябват доказателства", каза още той.

Опитваме се да разработим много детайлно противоепидемичните мерки в училищата и конкретно как се действа, ако се установи случай при дете, каза още д-р Кунчев 

До края на седмицата ще бъде прието решението за такива ситуации, като вероятно то ще бъде преминаване на дистанционно обучение за 14 дни на целия клас, където е установен случая.

От Министерствата на здравеопазването и образованието се опитват да убедят родителите, че училищата са сравнително безопасно място с оглед на мерките, които се разработват - дезинфекция, филтър при влизане на децата, реакция при положителен случай.

Според д-р Кунчев практиката на детските градини и ясли е показала, че това е работещо и не са били създадени сериозни епидемични взривове.

Д-р Кунчев посочи, че посещението му в Сливен е свързано с подкрепата към колегите му, които работят на първа линия в борбата с коронавируса в областта. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай