Кунчев разясни новите правила за карантините

Карантинират се контактните в зависимост от близостта на общуване

Кунчев разясни новите правила за карантините | StandartNews.com

„В новата заповед на министъра разликата е в дните, в които хората се поставят по карантина. Те стават 10 дни, а не 14. Карантинират се контактните в зависимост от близостта на общуване”, разясни пред Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Той е на мнение, че медиците нямата да се справят и даде пример с днешните цифри – при 500 заразени  в София, контактните лица стигат до хиляди хора. Съгласно закона хората, които знаят, че трябва да са в изолация, но я нарушават, носят отговорност.

„Специално за учениците гледаме да сме максимално полезни и с помощта на медицинското лице в училището. Когато излезе положителната проба на даден човек – тази информация се вижда от РЗИ, от полицията и от личния лекар. Тази информация стига до институциите. Максимално бързо могат да се вземат мерки”, смята доц. Кунчев.

Той определи, че  най-неясният момент е как човек да излезе, за да си направи тест, ако има съмнение, че е положителен и е в изолация. Но увери, че се работи със Здравната каса, за да може личните лекари да правят тестове по домовете, макар и бързи. Ако тестът ни се окаже отрицателен, това не означава, че карантината ни като контактно лице отпада.

„Когато говорим за 2000 случая е ясно, че строго предписание за всеки един няма как да имаме. Важното е да личните лекари да имат възможност да изследват, защото това ще облекчи както пациентите, така и тях”, добави доц. Кунчев.

Относно офисите той подчерта, че контактни на заразен са тези, които са общували с него на по-малко от 1,5 метър без предпазни средства. С кого е контактувал човек с положителна проба, ставало ясно след проведен разговор с него. Тъй като в момента РЗИ не могат да се справят с всички случаи, Кунчев обясни, че включват в тази „борба” медицинския персонал в училищата, както и директорите на големи компании. Здравният инспектор е на мнение, че въпреки че здравната информация е поверителна, хората трябва да споделят с близките си, че са заразени, за да могат по-лесно да се взимат мерки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай