Кунчев: Първо ще отворим детските градини

Има скрити 15 процента заболели от коронавирус, тъй като хората се тестват с антигенни и не влизат в статистиката, каза доцентът

Кунчев: Първо ще отворим детските градини | StandartNews.com

Намираме се в най-тежката фаза на пандемията, макар България да не е все още на нивата на Белгия, Чехия, Люксембург. Това заяви пред Нова телевизия доцент Ангел Кунчев, главен здравен инспектор.

"Най-амбициозният план е да намалим заболелите на ден с 30-35 процента. Реалното ще е да влезем в плато, което пак ще е успех", уточни членът на НОЩ, "Зависи не само от мерките, които не са най-твърдите в света, а и от спазването им".

Той не се ангажира с план за разхлабване на мерките. При успех обаче на първо място властите ще върнат детските градини и присъствието на учениците от 1-и до 4-и клас.

Всичко ще е ясно ден-два преди края на крайния срок - 21 декември.

Доцент Кунчев беше категоричен, че мерките са били навреме. Но здравната система нямала кадри, тъй като за година не се създават лекари и сестри. Отделно се създало недоверие в нея, което довело до неспазване на мерките.

Той сподели , че засега не се въвеждат антигенните тестове като меродавни, тъй като има няколко вида с различна достоверност - от 40 до 999 процента.

Медикът беше категоричен, че има скрити 15 процента заболели от коронавирус, тъй като хората се тестват с антигенни и не влизат в статистиката. 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай