Кунчев към медиите: Изместете фокуса от COVID-19

Ако си под стрес, това не е добре за организма

Кунчев към медиите: Изместете фокуса от COVID-19 | StandartNews.com

"Има хора, които като слушат цял ден за коронавируса това им влияе, има ефекти. Ако си под стрес, това не е добре за организма. Искам да помоля медиите - изместете фокуса от COVID. Няма нужда всички предавания да са посветени на темата. От 7 канала снощи 5 говореха за COVID. Хората са уморени, да не говорим за здравната система", заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред bTV.

"Нещата в Европа вървят зле. Има два центъра на най-високо нарастване - Испания, Франция, Белгия, Великобритания и Ирландия, на изток Чехия, Словакия и Полша. Останалите страни сме някъде по средата. От цяла страна само Дания и Естония имат лек спад. Целта ни е да държим под контрол инфекцията, така че да не претовари здравната система. В момента имаме достатъчно от всичко. Лекари и сестри са в недостиг на много места. Дори при 2-3 пъти по-голяма заболяемост, ще се справим, но ако продължи така нещата ще станат сложни", каза още той.

"Намесваме се там, където има проблем. Най-засегнати са Благоевград, Смолян. Където има взрив - в социален дом, предприятие, там се намесваме, поставяме под карантина, това се решава локално и таргетирано там, където се налага", каза доц. Кунчев.

"Вирусът няма работно време, това, че ще затвориш заведението след 22 часа, те пак може да се заразят. Ние сме предложили 15 мерки за заведенията", каза той.

"Лекарството "Ремдесивир" не е панацея, но ограничава разширяването на вируса", каза още главният държавен здравен инспектор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай